iç salgı bezlerinin salgıladığı hormonlar ve özelliklerini yazarmısınız uzun olmasın
lütfen


Sagot :

Cevap:

İç salgı bezleri nedir ve özellikleri nelerdir?

(Endokrin bezler nedir ?)

  • Endokrin sistem, insan ve diğer omurgalıların biyolojik sistemlerinden birisidir. Endokrin bezlerinden oluşur.
  • Endokrin bezleri salgıları (hormonları) serbest bırakan kanalsız bezler olarak bilinir. Hedef hücrelere ulaşmak için kanallara ihtiyaç duymazlar. Endokrin bezleri belirli organ hücrelerine ulaşmak ve bu hücrelere etki etmek için hormonları kana veya lenflere salgı üretir. Bu, vücut metabolizma aktivitesini kontrol etmenin yanı sıra hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan kimyasal haberciler olarak da işlev gösterir. Bununla birlikte, endokrin bezleri hormon salgılayan tek doku değildir. Otokrin (hücreye etki eden kimyasal habercileri, salgılayan dokular) ve parakrin (yakınındaki hücrelere etki eden kimyasal habercileri salgılayan dokular) endokrin bezleri sayılmaz. Endokrin tarafından salınan hormonlar dolaşıma girer ve uzaktaki hücrelere etki ederler, endokrin sinyalleme olarak adlandırılan bir tür kimyasal sinyal türü kullanır.

Başlıca endokrin bezleri şunları içermektedir:

  • Hipotalamus
  • Hipofiz bezi
  • Tiroid bezi
  • Pankreas
  • Adrenal bezler
  • Epifiz bezi
  • Gonadlar
  • Yumurtalıklar
  • Testisler
  • Paratiroid bezi

Hipofiz Bezi

Kafatası içinde beynin alt kısmında yer alır. Sinir sistemi ile bağlantısı olan en önemli iç salgı bezidir.

İç salgı bezi ile sinir sistemi arasındaki uyumu sağlar.

Diğer iç salgı bezlerinin çalışmasını kontrol eder.

Büyüme hormonunu salgılar. Büyüme hormonu vücudun yaşla orantılı olarak büyümesini sağlar.

Büyüme hormonu normalden fazla salgılandığında devliğe, az salgılandığında cüceliğe neden olur.

Tiroit Bezi

Boyunda gırtlağın hemen üzerinde yer alır. Üzerinde çok sayıda kan damarı vardır.

Tiroksin adı verilen hormonu salgılar.

Tiroksin

Vücut hücrelerindeki oksijenli solunumun hızlanmasını uyarır. Bu hormon, büyüme, gelişme, ve vücudumuzdaki kimyasal olayların düzenlenmesinde rol oynar.

Yetersiz iyot alınması durumunda, tiroit bezi şişerek guatr hastalığının oluşmasına neden olur.

Böbrek Üstü Bezi

Böbreklerin üstünde bulunan bir çift bezdir. Böbreğin yapısı ile bir ilişkisi yoktur. Adrenalin isimli hormonu salgılar.

Adrenalin:

Vücuttaki genel metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Korku, coşku, heyecan ve öfke anında metabolizmayı hızlandırır. Adrenalin etkisiyle solunum, dolaşım, boşaltım olaylarının hızı da artar.

Pankreas

Karın boşluğunda, midenin altında bulunan bir organdır. Hem iç hem de dış salgı bezi olarak görev yapar. Sindirim kanalına enzim ve kana da hormon salgılar. Ürettiği hormonlar kan şekerini belli bir seviyede kalmasını sağlar.

glükon

Kas ve karaciğerde depolanan şekerin sindirilerek kana geçmesini sağlar. Böylece kandaki şeker oranının artmasına neden olur. Uzun süreli açlık durumunda ve sportif etkinlik sonucu kandaki glukagon miktarı artar.

İnsülin

Kandaki şekerin fazlasının kas ve kas ve karaciğere geçerek depolanmasını düzenler. Böylece kandaki şeker oranının düşmesine neden olur. Yemekten sonra kandaki insülin miktarı artabilir.

Eşeysel Bezler

Ergenlik döneminden sonra aktif hale geçen özel salgı bezleridir. Erkek ve dişi bireylerde farklı hormon salgılanmasında görev yaparlar. Erkek eşey bezi testisler, dişi eşey bezi ise yumurtalıklardır.

Yumurtalık

Salgıladığı hormonlarla ergenlik döneminde dişilere özgü özelliklerin oluşmasını sağlar. Dişi üreme hücresi olan yumurtaların üretilmesini sağlar.

Testis

Salgıladığı hormonlarla ergenlik döneminde erkeklere özgü özelliklerin oluşmasını sağlar. Erkek üreme hücresi olan spermlerin üretilmesini sağlar.

→  ✡Kolay Gelsin✡

-en iyi seçer misin-♡

≈MAİN_LUCİİ31≈

#lucii31