baskı resim, mimari, tekstil, fotoğraf nedir?

abuk subuk yazanları şikayet ederim!!!!!!!!!!!



Sagot :

BASKI NEDİR ?

Baskı; şekil, yazı, grafik ve resimlerin gerçeğine en yakın biçimde, bir yüzey üzerine çoğaltılarak ve hızlı aktarılması olarak tarif edilebilir.
Günümüzde en çok kullanılan baskı yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz ;
TİPO
OFSET 
FLEKSO
TİFDRUK (ROTOGRAVÜR)
SERİGRAFİ
Bu yöntemler içersinde Flekso baskı sisteminde son on yıl içersinde büyük gelişmeler kaydedilmiş, trikromik dialı işler bir Tifdruk ve Ofset kalitesinde basılabilmiş ve bu sistemde kalıp hazırlamanın kolaylığı ve esnekliği nedeniyle birçok kaliteli iş basımında Flekso sistem tercih edilir hale gelmiştir.
Tifdruk sistem ise kalıp hazırlamanın pahalı bir işlem olmasından dolayı ancak yüksek tonajlı ve kaliteli işler için uygundur.
Bu iki sistemin karşılaştırılması yapılacak olursa ana hatlarıyla şöyle verilebilir;
Flekso sistemde kullanılan klişenin hassasiyetine bağlı olarak solvent seçimi sınırlıdır. Son yıllarda klişe materyallerinde elde edilen yeni gelişmeler ile kullanılabilen solventler oldukça çeşitlenebilmiştir. Tifdruk sistemde solvent sınırlaması yoktur.

Resim nedir?

Duygu ve düşüncelerin çizgi, hareket, renk ve tonlarla kağıt, bez, mukavva, ağaç vs. yüzeyler üzerine kalem ve boyayla ifade edilme sanatı. Plastik sanatlar içinde önemli yeri olan resim, günümüzde yaygındır. Formları siyah-beyaz olarak veya renk ve çizgiyle iki boyutlu satıh üzerinde tasvir edilen şey, diye de tarif edilmektedir

MİMARİ NEDİR 

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır.

Tekstil Nedir?
Tekstil, hayvansal veya bitkisel lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan imalat sektörüdür. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birisidir.Aslında Batı dillerinden gelen tekstil kelimesi, sadece kumaş demek iken, Türkçede bu terim çok daha geniş anlamlara kavuşmuştur.
2 ana katagoriye ayrılır.Hazır giyim Ev tekstili Hazır GiyimHazır giyim, tekstil sektörünün giyecek ile ilgilenen ve buna yönelik ürünler üreten bölümüdür.Ev tekstiliEv içinde kullanılan tekstil ürünlerinin üretimiyle ilgilenen bölümüdür. Bu ürünler perde, çarşaf, nevresim, her çeşit örtüler ve havlu gibi ürünlerden oluşmaktadır.Otel tekstiliGeçmiş yıllarda otel, motel ve pansiyonlar tekstil ihtiyaçlarını yerel terzilerden ve tekstil firmalarından karşılamakta idiler. 1970'li yıllardan sonra yapılan turizm yatırımlarının ardından hızla gelişen turizm sektörünün tekstil ihtiyaçlarını karşılamak için tekstil firmaları otel kullanımına uygun şekilde optimize edilmiş ürünler sunmaya başladılar. Artan talep neticesinde tamamen veya kısmen otellere yönelik tekstil çözümleri ve ürünleri sunan firmalar kurulmuştur. Oteller, gerekli hijyeni sağlamak için ağır ve günlük yıkama koşullarına dayanıklı tekstil malzemeleri kullanmalıdırlar. Otel tekstili firmaları, otel kullanımı için dayanıklılığı ve mukavemeti artırılmış masa örtüsü, yatak örtüsü, çarşaf, yastık, yorgan ve diğer tekstilleri üretirler.

FOTOĞRAFÇI NEDİR 

Fotoğraf kelimesi, Yunanca ışık anlamına gelen ‘phos’ ve çizim anlamına gelen ‘graphis’ kelimelerinin birleşmesi  ile oluşmuştur; ‘ışıkla çizmek’ anlamına gelir.
Fotoğrafçılık merakı, fotoğraf çekmeye yarayan cihazların ve cep telefonlarının da yardımıyla giderek artan bir ivmeyle yaygınlaşmaktadır. Fotoğraf çeken cihazların en basitinden en karmaşık olanına kadar dijitalleşmesi, kullanımının kolaylaşması ve herkesin alabileceği fiyatlara gerilemesi ile ‘fotoğrafçı’ sayısında da ciddi bir artış olmuştur. Peki deklanşöre basmak ya da pahalı bir DSLR almak fotoğrafçı olmak için yeterli midir? Şüphesiz ki değildir; yeni teknolojiler, teknik olarak kaliteli sonuçlar üretilmesini daha kolay hale getirmiş olsa da, iyi bir fotoğraf için teorik ve pratik bilgi birikimi şarttır.