Okul meclisleri il ve ilçe insan hakları kurulları Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi


Sagot :

Cevap:

Okul meclisleri parlamenter meclisler gibi çalışır. Bir bakıma TBMM gibidir. Mecliste seçilen millet vekilleri gibi Okulda da seçim yapılarak okul temsilcileri, okul meclis üyeliğine seçilir.

İl, ilçe insan hakları kuralları başlıca görevleri insan haklarının korumasıdır. İnsan hakları ihlallerini veya bu konudaki ihlal iddialarını inceler. Bu iddialar üzerinde araştırmalar yapar. Böyle bir konu hakkında eğer ciddi bir somut delil bulursa bu konu ile ilgili valiliğe ve kaymakamlığı görüşlerini sunar tavsiyelere bulunur.

Açıklama:

Merhabalar,

İstenen tüm ifadeleri açıklamaya çalışalım.

Okul meclisi: Oy çokluğu ile başkanı seçilen bu meclis, öğrencilere demokrasi ve seçme seçilme kültürünü aşılamak görevini üstlenir. İki senede bir toplanan okul meclisi, okul ile alakalı icraatlerin konuşulduğu ortamdır. Eğitim, başarı, öğrencilerin ulaşım sorunları, zararlı alışkanlıkların önüne geçilmesi, öğrencilerin barınması gibi konular konuşulur.

İl ve ilçe insan hakları kurulları: Hak ve özgürlüklerin sadece bireyler tarafından değil, sivil toplum kuruluşları veya resmi kuruluşlar tarafından da güvence altına alınması, korunması gereklidir. İşte bu iki kurum bu görevi üstlenmiştir. İnsan haklarının ihlali gibi durumlarda gerekli araştırma ve çalışmaları yapmak, ayrımcılığa yer verilmemesini sağlamak, yöneticilerin halka karşı iletişimlerini denetlemek gibi ayrıca görevleri vardır.

Kamu denetçiliği kurumu: Kamuda bulunan idari personelin yaptığı davranışları, eylemleri, yasaya ve hukukun diğer birimlerine uygunluğunu denetleyen kurumdur. İnsan haklarına uygunluk, adalet etiği gibi tutumlara da dikkat edilmektedir.

İyi dersler :)