Sagot :
Cevap:
b HCl
Açıklama:
Şöyle ki bize sınırlayıcı sordugu için zaten ürünlere değil girenlere bakacağız. Burda sınırlayıcı diye bahsettiğı kavram hangi maddeden tam verimle kullanıldığı yani tepkimeye giren Mg ve 2HCl den hangisi artmazsa o sınırlayıcı bilesen olur. Hem Mg hem de 2HCl 2 mol olduguna gore baslarindaki katsayılara bakariz eğer Mg sınırlayıcı olsaydi 1 katsayili bilesik 2 mol derdik
boylece 1 katsayi 2yse 2 katsayili bilesigin 4 mol olmask gerekirdi yani 2HClnin 4 mol olmasi gerekirdi ama 2HClden bize 2 mol verilmis yani Mg değil.
2HClyi denersek 2 katsayılı madda 2 molse
1 katsayılı madde 1 mol olur ve elimizde zaten 2mol Mg olduğu icin yeter de artar. Boylece HClnin sınırlayıcı madde olduğunu buluruz.
Kolay gelsin <3
Cevap:
Selam!
Açıklama:
- Mg + 2HCl → MgCl₂ + H₂
↬ Yukarıdaki tepkimeye göre 2'şer mol Mg ve HCI'nin tepkimesinde sınırlayıcı bileşen olan madde hangisidir?
scendo
A) Mg
B) HCI
C) MgCl₂
D) H₂
➪ Tepkimede maddelerin başındaki katsayılar maddelerden ne kadar kullanmamız gerektiğini ve ne kadar madde oluştuğunu ifade eder. Girenlerde Mg'nin önünde gizli bir 1 vardır. Örneğin, ben bu tepkimeyi gerçekleştirmek istiyorsam 1 mol Mg aldığım zaman tepkimesinin gerçekleşmesi için 2 mol HCl almam gerekir. Ürünlerde ise 1 mol MgCl₂ ve 1 mol H₂ oluşur.
➪ Yani, 1 mol Mg'ye karşılık 2 mol HCl alıyorsam, tepkimenin gerçekleşmesi için tepkimeye koyduğum Mg miktarının 2 katı kadar da HCl koymam lazım demektir.
➪ Kimyasal tepkimelerde sınırlayıcı bileşen tükenen madde demektir. Yani girenlerde maddelerden birisi tükenmiç ve diğerinden bir miktar madde artmış ise, tükenen madde tepkimeyi sınırlandırmıştır. Eğer tükenen maddeden elimizde daha fazla olsaydı belki de tepkime durmayacaktı (sınırlanmayacaktı) ve gerçekleşmeye devam edecekti. Ancak tükenen madde tepkimeyi sınırlandırdı/sonlandırdı. İşte bu yüzden tükenen maddeye sınırlayıcı madde denir. Sınırlayıcı madde ürünlerdeki maddeler olamaz çünkü zaten onlar tükenmiyor, tepkime süresince oluşuyorlar.
➪ Soruya dönelim. Elimde 2 mol Mg ve 2 mol HCl var.
Mg + 2HCl → MgCl₂ + H₂ tepkimesini elde etmek için 1 mol Mg ve 2 mol HCl kullanmam lazım. Elimdeki 2 mol HCl'nin hepsini kullanırsam Mg maddesinin de 1 molünü kullanırım. Sonuçta, elimde 2 mol Mg'den 1 mol Mg kalır (artar) ve 2 mol HCl'nin hepsi tükenmiş olur. Elimde HCl'den daha fazla madde olsaydı tepkime devam edecekti. Dolayısıyla tükenen madde HCl'dir. Bu yüzden de sınırlayıcı bileşen olan madde HCl'dir. C ve D şıklarını direkt eleyebilirdik çünkü ürünlerdeki (reaktan) maddeler sınırlayıcı bileşen olamazlar.
➪ Cevap B'dir.
☘Anlamadığın bir yer olursa sorabilirsin.
#OptiTim!
⚘ce
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.