Sagot :
Cevap:
Ergonomi Nedir?
Ergonomi, kısaca insanlar için tasarım yapmakla ilgilidir. Genel anlamda bir işyerini kullanıcının ihtiyaçlarına uydurma bilimi olarak tanımlanan ergonomi, verimliliği ve üretkenliği artırmayı ve rahatsızlığı azaltmayı amaçlamaktadır.
Bilgisayar monitörünüzün açısını veya masanızın yüksekliğini düşünün. Günün sonunda gözlerinizin yorulup yorulmadığını veya yazı yazmaktan bileklerinizin zarar görüp görmediğini düşünün. Ergonominin tam anlamıyla anlaşılması ile eşyaları kullanıcıya göre ayarlayarak ve tekrarlayan hareketlerin etkisini azaltmak için uygun duruşa vurgu yaparak çoğu işyeri yaralanmaların veya ofis hastalıklarının önüne geçebilir.
Modern işyerlerinde hızla değişen teknoloji ergonomi ihtiyacını büyük ölçüde artırmıştır. İster ofiste ister evde bir çalışma alanı oluştururken masalar, sandalyeler, monitörler, klavyeler ve aydınlatmanın hepsinin değerlendirilmesi gerekir.
Ergonomi ayrıca gün boyunca hareket etme ihtiyacını da hesaba katar. Ofis mobilyaları geleneksel olarak sert, sabit duruşları ve az hareketi teşvik etti. Bununla birlikte, yüksekliği ayarlanabilir bir masa ile desteklenebilen oturma ve ayakta durma arasındaki denge, hareketsiz işyeri davranışının etkileriyle mücadele etmenin en iyi yollarından birisidir. Ergonomi elbette sadece masa, sandalye gibi eşyalarla kısıtlanamaz. Ergonomi hayatımızın her alanında vardır ve var olacaktır. Şimdi tüm dünyada ses getirmiş ve getirecek ergonomik tasarımlara örnekler verelim.
Ergonomik Tasarım Neden Önemli?
Ergonomik tasarımlar hemen hemen her sektörde karşımıza çıkmakta. Ofis malzemeleri, mobilya, araba, teknoloji ve daha pekçok alanda ergonomik olarak tasarlanmış eşyalara rastlayabiliyoruz. Peki ergonomik tasarım neden önemli? İsterseniz ergonomik tasarım örneklerine geçmeden önce ergonomik tasarımın neden önemli olduğunu da kısaca değinelim. Ergonomik tasarım süreci, son kullanıcıya rahat, stressiz bir deneyim sağlayan bir ürün oluşturmaktır. Bu tasarım yaklaşımı aşağıdaki faydaları sağlar:
Rahatlık – Kullandığınız veya dokunduğunuz ürünler rahat olmalıdır. Sert ve sırtınızı inciten bir sandalyeye oturmak ister miydiniz? Bileklerinizi zorlayan bir klavye kullanarak yazmak ister miydiniz? Kesinlikle değil! Ergonomik ürün tasarımı, konforu artırmaya yardımcı olur. Kullanıcı üzerinde gereksiz baskı oluşturmadan, yormadan eşyaların daha rahat kullanılmasını sağlar.
Güvenlik – Güvenlik, günümüz dünyasında hiç olmadığı kadar önemli olmamıştı. Tüketiciler daha bilinçli hale geldikçe, kusursuz güvenlik seviyelerine ihtiyaç duyarlar. Kablo bağlantısı zayıf olan bir elektrikli cihaz kullanmak ister miydiniz? Yoksa güvenli olmayan armatürleri olan bir masa mı kullanırdınız? Ergonomik ürün tasarımı, hem üretici hem de tüketici için güvenliği büyük ölçüde artırır ve arttırmalıdır.
Kullanım Kolaylığı – Ürünlerin kullanımı kolay olmalıdır. Tüketiciler için, bir ürünü nasıl kullanacaklarını bulmaya çalışmak için zaman harcamaktan daha sinir bozucu bir şey yoktur. Ergonomik tasarım, kullanılabilirliği artırabilir. Tüketicinin stres veya güçlük yaşamamasına yardımcı olabilir.
Keyif – Kullanım kolaylığının yanı sıra, bir ürünün kullanımı da keyifli olmalıdır. Bir ürün zevkliyse, tüketicilerin onu kullanma olasılığı daha yüksektir. Ergonomik tasarım, tüketicinin zevkini artırmaya yardımcı olabilir ve ürünü kullanırken onlara olumlu bir deneyim sunabilir.
Gördüğünüz gibi, bu tasarım yaklaşımı gerçekten mükemmel son ürünler oluşturmaya yardımcı olabilir. Tüm süreç son kullanıcı etrafında döner – kullanıcı merkezli tasarım olarak da bilinir. Ürün tasarımınız aracılığıyla tüketicinin neye ihtiyacı olduğuna bakar ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde nasıl karşılayacağınızı bulursunuz.
Ergonomik Tasarım Örnekleri
Çalışma lambası:
Işığı en çok ihtiyaç duyulan yere odaklamanın ne kadar önemli ve verimli olduğunu çalışma lambası ile öğrendik. Hepimizin evinde vardır ve neredeyse çalışma lambasını bilmeye yoktur. Işığı doğrudan gözlerinize gelmesini engelleyerek gerçekten enerji tasarrufu sağlayan ve çalışma ortamını daha konforlu hale getiren çalışma lambaları aslında bir ergonomik tasarım örneğidir.
Sürücü koltuğu:
Direksiyon simidi, debriyaj ve fren balatası, vites değiştirme kolu, dış aynalar ve koltuğun çıkıntıları veya konumu gibi sürüş sırasında ihtiyaç duyulan tüm yardımcı program veya bileşenler, bunlarla zahmetsizce etkileşime girebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca ısıtmalı koltuklar, elektronik ve hafızalı koltuklar, direksiyona konumlandırılmış hız sabitleme, multimedya tuşları ve dahası ergonomik tasarımın en iyi örneklerindendir.
Ayaklı masa dönüştürücüleri:
Ayakta duran masa yükselticilerinin her ayrıntısı, ister ayakta ister oturarak, rahat ve ergonomik olarak doğru pozisyonu korumanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. El çubuklarını hafifçe sıkarak oturma ve ayakta çalışma modları arasında geçiş yapmak çok az çaba gerektirir.
Ergonomik klavye:
Karpal Tünel Sendromu gibi bilek ve önkol tekrarlayan stres yaralanmalarını azaltan ve her tür kullanıcıya uyum sağlayan ergonomik klavyeler de ergonomik ürünlerdir.
Ergonomik Fare:
Elinizin doğal kıvrımlarını taklit eden pürüzsüz tasarım. Ofis işleri için bilgisayar kullanırken, farenizin kullanımı rahat olmalıdır. Fare kullanmak parmaklarınıza ve bileklerinize baskı uygulayabilir. Microsoft Sculpt Ergonomic Mouse, güzel ve pürüzsüz bir tasarıma sahiptir. Farenin şekli elinize tam oturuyor. El bağlarınızı ve kaslarınızı minimum düzeyde zorlayan doğal bir pozisyonda tutabilirsiniz.
Gürültü Önleyici Kulaklık:
Gürültü önleyici ve değiştirilebilir mikrofon kulaklık. Çağrı merkezlerinde, satış ekiplerinde çalışan yada PC’de oyun oynayan kişilerin kulaklık kullanması gerekebilir. Kulaklık takmak başınıza ve kulaklarınıza rahatsızlık verebilir. Üstelik kulaklık ağırsa boynunuzu zorlayabilir. Jabra, ergonomik BIZ 2400 kulaklığını oluştururken bu sorunları ele aldı. Kulaklığın T-bandı tasarımı başınıza minimum baskı uygular ve ayrıca saçınızın dolaşmasını önler. Kulaklık hafiftir ve başınıza rahatça oturur. Jabra, tüketici için en üst düzeyde kullanılabilirlik ve esneklik sunan mükemmel bir ürün oluşturdu.
Elektrikli süpürge:
Ergonomik süpürge manevra yapması kolay ve hafiftir. Dikkat çekici özellik ise gerilmeyi kolaylaştırmak için ayarlanabilir direği vardır. Elektirikli süpürgenin süpürgelikler ve mobilyalar gibi belirli alanların temizlenmesini kolaylaştıran birkaç farklı ekipmanı vardır. Son bir harika ergonomik özellik, devrilirse otomatik olarka düzgün duruma gelmesidir. Big Ball ile ilgili her şey, kullanılabilirlik göz önünde bulundurularak dikkatli bir şekilde tasarlandı.
Streç Nubuk Ayakkabı:
Wolky E-Walk marka ayakkabı rahat ve uzun mesafeli yürüyüşlere uygun olarak tasarlanmıştır. En önemli özelliği ise konfor ve esneklik için gerilebilir deriden yapılmıştır.
Sonuç olarak sizlere ergonomi ve ergonominin öneminden bahsetmeye çalıştık. Ve bu anlamda ergonomik tasarım örnekleri olarak bir kaç tanesini sizlerle paylaştık. Bu örnekleri yüzlerce hatta binlerce örnekle çoğaltabiliriz. Müşteri odaklı üretilen her ürün ergonomik olmak zorundadır. Çağımız bilim ve teknoloji çağı. İnsanlar artık bilgiye ve en iyiye kolayca ulaşabiliyor ve bilgi sahibi olabiliyorlar. Sektörünüzde en iyi olmak istiyorsanız müşterilerinizin şikayetlerine, istek ve önerilerine açık olmanız gerekmektedir. Yada bir girişimciyseniz ve yeni bir iş kolunda ticarete atılmak üzereyseniz mutlaka bu tavsiyeleri dikkate almalısınız. Yukarda da söylediğimiz gibi ergonomik tasarımlar artık her sektörde aranan ve dikkate alınan bir özellik olmuştur. Bu durumu görmezden gelen her işletme ticari yarışta geride kalacaktır.
Ergonominin Tarihsel Gelişimi
Sanayi Toplumları
Bernardino Ramazzini, kendisine “meslek hekimliğinin babası” lakabını kazandıran işten kaynaklanan hastalığı sistematik olarak inceleyen ilk kişilerden biriydi. 1600’lerin sonlarında ve 1700’lerin başında Ramazzini, işçilerin hareketlerini belgelediği ve hastalıkları hakkında onlarla konuştuğu birçok işyerini ziyaret etti. Daha sonra meslekleri, yaygın hastalıkları ve çareleri ayrıntılı olarak anlatan “De Morbis Artificum Diatriba”yı (Latince İşçi Hastalıkları için) yayınladı. 19. yüzyılda, Frederick Winslow Taylor, belirli bir görevi yerine getirmek için en uygun yöntemi bulmanın bir yolunu öneren “bilimsel yönetim” yöntemine öncülük etti.
Kömür Kürekleri Yeniden Dizayn Edildi
Taylor, örneğin, en hızlı kürekleme hızına ulaşılana kadar kömür küreklerinin boyutunu ve ağırlığını kademeli olarak azaltarak, işçilerin kürekledikleri kömür miktarını üç katına çıkarabileceğini keşfetti. Frank ve Lillian Gilbreth, 1900’lerin başında Taylor’ın yöntemlerini “zaman ve hareket etüdü”nü geliştirmek için genişletti. Gereksiz adım ve eylemleri ortadan kaldırarak verimliliği artırmayı amaçladılar. Bu yaklaşımı uygulayarak, Gilbreth’ler duvar örmedeki hareket sayısını 18’den 4,5’e düşürdüler ve [açıklama gerekli] duvar ustalarının üretkenliklerini saatte 120’den 350 tuğlaya çıkarmasına olanak sağladı.
İsmi Değişti
Ancak bu yaklaşım, işçinin refahına odaklanan Rus araştırmacılar tarafından reddedildi. Çalışmanın Bilimsel Örgütlenmesi Üzerine Birinci Konferansta (1921) Vladimir Bekhterev ve Vladimir Nikolayevich Myasishchev Taylorizmi eleştirdiler. Bekhterev, “Emek sorununun nihai ideali onda [Taylorizm] değil, minimum sağlık tehlikesi, yorgunluğun olmaması ve çalışma garantisi ile birlikte maksimum verimlilik sağlayacak emek sürecinin böyle bir organizasyonundadır. Emekçi insanların sağlam sağlığı ve kapsamlı kişisel gelişimi.” Myasishchev, Frederick Taylor’ın insanı bir makineye dönüştürme önerisini reddetti. Karşılık gelen bir makine geliştirilinceye kadar sıkıcı monoton çalışma geçici bir gereklilikti. Ayrıca işi, işin yeniden düzenlenmesinin ayrılmaz bir parçası olarak incelemek için yeni bir “ergoloji” disiplini önermeye devam etti. Konsept Myasishchev’in akıl hocası Bekhterev tarafından konferansla ilgili nihai raporunda ele alındı, sadece adı “ergonoloji” olarak değiştirildi. Ergonomik tasarım örnekleri ortaya çıkmadan önce ismin olgunlaşması gerekiyordu.
Havacılık
Birinci Dünya Savaşı’ndan önce, havacılık psikolojisinin odak noktası havacının kendisiydi, ancak savaş, odağı uçağa, özellikle kontrollerin ve ekranların tasarımına ve irtifa ve çevresel faktörlerin pilot üzerindeki etkilerine kaydırdı. Savaş, havacılık tıbbı araştırmalarının ortaya çıkışını ve test ve ölçüm yöntemlerine olan ihtiyacı gördü. Henry Ford’un milyonlarca Amerikalıya otomobil sağlamaya başlamasıyla birlikte, sürücü davranışları üzerine yapılan araştırmalar bu dönemde hız kazanmaya başladı. Bu dönemdeki bir diğer önemli gelişme de havacılıkla ilgili araştırmaların performansıydı.
Havacılık Laboratuvarı Kuruldu
Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, biri Teksas, Brooks Hava Kuvvetleri Üssü’nde ve diğeri Dayton, Ohio dışındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’nde olmak üzere iki havacılık laboratuvarı kuruldu. Başarılı pilotları başarısız olanlardan hangi özelliğin ayırt ettiğini belirlemek için birçok test yapıldı. 1930’ların başlarında, Edwin Link ilk uçuş simülatörünü geliştirdi. Trend devam etti ve daha sofistike simülatörler ve test ekipmanları geliştirildi. Aydınlatmanın işçi verimliliği üzerindeki etkilerinin incelendiği bir diğer önemli gelişme de sivil sektörde oldu. Bu, motivasyonel faktörlerin insan performansını önemli ölçüde etkileyebileceğini öne süren Hawthorne Etkisinin tanımlanmasına yol açtı.
İkinci Dünya Savaşından Sonra
İkinci Dünya Savaşı, yeni ve karmaşık makinelerin ve silahların gelişimine damgasını vurdu ve bunlar, operatörlerin bilişinde yeni talepler yarattı. Bireyleri önceden var olan işlerle eşleştirmeye ilişkin Tayloristik ilkeyi benimsemek artık mümkün değildi. Artık ekipmanın tasarımı, insan sınırlamalarını hesaba katmak ve insan yeteneklerinden yararlanmak zorundaydı. Makine operatörünün karar verme, dikkat, durumsal farkındalık ve el-göz koordinasyonu, bir görevin başarısında veya başarısızlığında kilit rol oynadı. İnsan yeteneklerini ve başarılması gereken sınırlamaları belirlemek için yapılan önemli araştırmalar vardı. Bu araştırmaların çoğu, savaşlar arasındaki havacılık araştırmalarının kaldığı yerden başladı. Bunun bir örneği, uçak kokpitlerinde kullanılacak kontrol düğmelerinin en etkili konfigürasyonunu inceleyen Fitts ve Jones (1947) tarafından yapılan çalışmadır.
Hava Kuvvetleri Rapor Yayınladı
Bu araştırmaların çoğu, operatörlerin kullanımını kolaylaştırmak amacıyla kontrolleri ve ekranları yapmak amacıyla diğer ekipmanlara aktarıldı. “İnsan faktörleri” ve “ergonomi” terimlerinin modern sözlüğe girişi bu döneme dayanmaktadır. Ergonomik tasarım örnekleri de bu tarihten sonra ortaya çıkmaya başladı. En iyi eğitimli pilotlar tarafından uçurulan tam işlevli uçakların yine de düştüğü gözlemlendi. 1943’te ABD Ordusunda bir teğmen olan Alphonse Chapanis, uçak kokpitlerindeki kafa karıştırıcı tasarımların yerini daha mantıklı ve farklılaştırılabilir kontroller aldığında bu sözde “pilot hatasının” büyük ölçüde azaltılabileceğini gösterdi. Savaştan sonra, Ordu Hava Kuvvetleri, savaş sırasında yapılan araştırmalardan elde edilenleri özetleyen 19 cilt yayınladı.
İnsan Faktörleri Kavramını Genişletildi
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana geçen on yıllarda, insan faktörleri gelişmeye ve çeşitlenmeye devam etti. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra RAND Corporation’da Elias Porter ve diğerlerinin çalışmaları insan faktörleri kavramını genişletti. “Düşünce ilerledikçe yeni bir kavram gelişti – hava savunma, insan-makine sistemi gibi bir organizasyonu tek bir organizma olarak görmenin mümkün olduğu ve böyle bir organizmanın davranışını incelemenin mümkün olduğu. bir atılım için iklim.” II. Dünya Savaşı’ndan sonraki ilk 20 yılda, çoğu faaliyet “kurucu babalar” tarafından yapıldı: Alphonse Chapanis, Paul Fitts ve Small.
Soğuk Savaş
Soğuk Savaş’ın başlaması, Savunma destekli araştırma laboratuvarlarının büyük ölçüde genişlemesine yol açtı. Ayrıca İkinci Dünya Savaşı sırasında kurulan birçok laboratuvar genişlemeye başladı. Savaşın ardından yapılan araştırmaların çoğu askeri destekliydi. Üniversitelere araştırma yapmaları için büyük meblağlar verildi. Araştırmanın kapsamı ayrıca küçük ekipmanlardan tüm iş istasyonlarına ve sistemlere kadar genişledi. Aynı zamanda, sivil sektörde birçok fırsat açılmaya başladı. Odak noktası, araştırmadan katılıma, ekipman tasarımında mühendislere tavsiyelerde bulunmaya kaydı. 1965’ten sonra, dönem disiplinin olgunlaşmasını gördü. Alan, bilgisayar ve bilgisayar uygulamalarının gelişmesiyle genişledi. Uzay Çağı, ağırlıksızlık ve aşırı g-kuvvetleri gibi yeni insan faktörleri sorunları yarattı. Uzayın zorlu ortamına tolerans ve bunun zihin ve beden üzerindeki etkileri geniş çapta incelenmişti. Biraz uzun oldu
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.