1. Roman veya şiir okurken beyin, gündelik hayatta kullanmadığı bölgelerini harekete geçiriyor: kapa- sitesini artırıyor. Üstelik okuduğumuz metin bizi ne kadar zorluyorsa beynimiz bundan o kadar besleniyor. Bu da demek ki “Aman bu roman çok zor, okuyamıyorum.” diye kenara atmamak gerek. Bir metnin içinde bilmediğimiz eski kelimeler varsa tahminler yürütüyor, sözlükten bakıyor, ertesi gün o kelimeyi cümle içinde kullanıyoruz. Bu parçada aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisi kullanılmıştır? A) Öyküleme C) Açıklama B) Betimleme D) Tartışma​

Sagot :

Cevap:

1 Tartışmacı Anlatım:Okuyucuyu veya dinleyiciyi istenilen davranış ve düşünce biçimine yöneltmek amacıyla başvurulan bir anlatım biçimidir. Bu anlatım biçimiyle okuyucunun sahip olduğu düşüncenin değiştirilmesi amaçlanır. Yani amaç düşünce ve konularda değişiklik yapmaktır.

2 Açıkalyıcı Anlatım:Okuyucuya bilgi vermek, okuyucuyu bir konuda aydınlatmak, bir konuyu açıklamak, bir şey öğretmek amacıyla kullanılan anlatım biçimine açıklayıcı anlatım denir. Açıklayıcı anlatım genellikle makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri gibi eser türlerinde kullanılır.

3 Öyküleyici Anlatım:Yazarın bir konu hakkındaki düşüncelerini ve gözlemlerini, olay örgüsü içerisinde okura sunduğu anlatım tekniğine öyküleyici anlatım denir. Bu anlatım tekniğinde olaylar ana karakterin ağzından anlatılabilir. İlahi bakış açısıyla kaleme alınan romanlar ve öyküler de bu anlatım tekniğine örnek olarak gösterilebilir.

4 Betimleyici Anlatım:Betimleme, varlıkların belirgin özelliklerini tanıtıp göz önünde canlandırmaktır. Betimleyici anlatımda okuyucunun çeşitli duyularına seslenilerek anlatılan varlıkla ilgili izlenim kazanılması amaçlanır. Betimlemede asıl olan görselliktir. Bu nedenle gözle algılanan renk ve biçim ayrıntılarına büyük yer verilir.

Cevap:C Açıklama