Sagot :
Açıklama:
Artvin, Yusufeli'de dünyaya geldi. Babasının tayinlerinden dolayı önce Tokat, Zile, sonra Bandırma'da yaşamıştır. İlk ve ortaokulu Bandırma'da liseyi Balıkesir'de okudu. Özgür Sinan, 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne girdi. Son sınıfa kadar okuduğu eczacılık fakültesinden mezun olamadı. 1986 yılında Ankara Üniversitesi DTCF-İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi. Bu dönemde de felsefe üzerine çalışmaya başladı. Gençlik dönemlerinde futbolun yanı sıra yüzmeyle de yakından ilgilendi. Özgür Sinan, uzun bir süre İngilizce ve Fransızca çeviriler yapmıştır. Bu arada da yoğunlaştığı tarih felsefesine ek olarak eski Türk tarihi üzerine de çalışmaya başlamış, değişik makaleler ve kitaplar yazmıştır (Sinan 2015).
Edebiyat tutkusu öğrencilik yıllarında gelişti. Yazmaya bir öğretmen arkadaşının ricasıyla birkaç öykü yazarak başladı. Bu öykülerin beğenilmesi onu yazmaya teşvik etti. Ardından kendi çocukluk anılarını öyküleştirdi. Edebiyata büyük ilgi duyan yazar, yerli ve yabancı büyük yazarların belli başlı kitaplarını okurken aynı zamanda da notlar tutmuştur. Yazdıklarını ise değişik dergilerde yayınladı. Yazdığı çeşitli öyküler ve şiirlerin yanısıra 1995 yılından sonra çocuklar için değişik öyküler ve masallar yazmaya başladı. 1998 yılında çocuklarla ilgili yazdığı öykü kitaplarından dördü İlkyaz Yayınevi tarafından basıldı. Bu kitapların çocuklar tarafından beğenilmesi ve sürekli bir ilgi görmeleri üzerine bu alanda yoğunlaşmaya karar verdi. Değişik yayınevlerince basılan yüze yakın çocuk kitabı yazdı. 2006 yılında yayın yaşamına başlayan Çocuktan Çocuğa Dergisi adlı çocuk dergisinin kurucuları arasında yer aldı. İlköğretim öğrencilerinin kendi ürünleriyle yer alıp aynı zamanda yöneticiliğini de yaptıkları bu dergi farklı bir deneyim olarak oldukça ilgi çekti. Çocuktan Çocuğa Dergisi çalışmaları sırasında değişik okullardan birçok öğrenciyle tanıştı, onları dergi çalışmalarında teşvik etti. Bu öğrencilerin edebiyata yönelmelerini sağladı, birçok öğrencinin ilk edebiyat ürünlerini bu dergide yayınladı (Sinan 2015).
Özgür Sinan, ilk yazdığı Kara Tahtadan Öyküler adlı kitabında kendi çocukluk anılarından yola çıkarak bir ilkokul sınıfındaki çocukların değişik hallerini, duygularını, tepkilerini kara tahtanın ağzından anlatmaya çalıştı. Özgür Sinan felsefeye olan ilgisi nedeniyle çocuklara yönelik Filozof Tosbağa ile Bücürük ve Yaşanmış Filozof Kitaplar kitaplarını yayımladı. Yazar yayınladığı Felsefeyi Sevmek adlı kitabında ise çocuklara felsefeyi öğretmeyi amaçladı. Kitapta felsefenin temel taşlarını çocukların ilgisini çekecek şekilde günlük olaylarla ilişkisini kurarak anlattı. Filozof Öyküleri kitabında Thales, Sokrates, Hacı Bektaş Velî ve İbn Sînâ gibi on dört önemli düşünürün yaşam öyküsüne, görüşlerine ve başlarından geçen ilginç olaylara yer verdi. Yazarın ilköğretim 2. sınıf müfredatına uygun olarak 10 kitaptan oluşan tematik öykü seti Çiko’ya Ne Oldu adlı eserde birey ve toplum, sağlık ve çevre, üretim, tüketim ve verimlilik, güzel ülkem Türkiye, yenilikler ve gelişmeler, eğitsel ve sosyal etkinlikler, kurumlar ve sosyal örgütler, hayal gücü temalarına uygun birer öyküye yer verdi. Yazar, her kitapta ilköğretim 3. sınıf müfredatıyla uyumlu temaların işlendiği 10 kitaptan oluşan diğer tematik öykü seti Gizli Görev kitabını yayımladı. Özgür Sinan, ilköğretimin her sınıf seviyesine uygun olarak öykülerini 10 kitaptan oluşan setler hâlindeyayınlandı. 2. sınıf seviyesinde olan öykülerini Öykü Bahçesi, Öykü Baharı adıyla, 3. sınıf seviyesinde olan öykülerini Öykü Mevsimi, Öykü Ormanı adıyla, 4. sınıf seviyesinde olan öykülerini Öykü Diyarı, Öykü Dünyası adlı kitap setlerinde topladı.
Özgür Sinan, yaptığı röportajlarda sürdürdüğü edebiyat çalışmalarının amacının çocukları felsefeyle dolayısıyla sağlıklı düşünme tarzıyla tanıştırmak olduğunu belirtti. Çocukların özgürce düşünüp konuşabilen, yaşama eleştirel gözle bakabilen, yaratıcı ve üretken bireyler olarak yetişmesi gerektiğine inandı. Bu konuda felsefenin büyük bir önem ve öncelik taşıdığını çocuklara anlatmaya çalıştı. Yazar, öykülerinde çocukların felsefe öğrenirken eğlenmelerini ve sevinç duymalarını sağladı. Sıkıcı olmamak için eserlerinde hoş ve eğlenceli konuları ele aldı. Yazar eserlerinde basit ve yalın bir dil kullandı. Söylemek istediklerini en kısa ve en açık biçimde yazmaya özen gösterdi.
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.