Sagot :
Cümlede adın yerini tutan, ad olmadığı halde ad gibi kullanılan sözcüklere adıl denir.
- “O senden daha uzundu.”
- “Onu uyarır, mısın?”
- “Bunlar nereye gidiyor.”
- “Kendine çeki düzen vermelisin.”
- “Bunu değil, ötekini istiyorum.”
- “Gelenlerin birçoğu tanıdıktı.”
Zamirler varlık isimlerinin yerine kullanılır. Cümle içerisinde sıklıkla kullanılan zamirler adıl olarak da tanımlanabilir. Ek alarak da cümle içinde kullanılabilen zamirler kendi içerisinde de farklı konu başlıkları altında incelenir. 4. sınıf zamirler konu anlatımı - Zamir nedir? Zamir örnekleri ile sizler için detaylı bir şekilde anlattık
İsimlerin yerine kullanılan zamir ya da adıl cümle içerisinde sıklıkla kullanılır. Ek ve sözcük durumuda kullanılan zamirler kendi içerisinde 4 farklı gruba ayrılır. Kişi, işaret, belgisiz ve soru zamiri olarak ayrılan zamirler konusunu detaylı bir şekilde yazımızda inceleyeceğiz.
ZAMİR NEDİR?
Zamir isimlerin yerine geçen varlıkları ifade etmek için kullanılır. Örneğin "Elif çiçeği aldı" cümlesinde çiçek yerine "Elif onu aldı" kullanımını tercih edilebilir. Zamirler sözcük ve ek bakımından zamirler olarak ikiye ayrılırken bunlar da kendi içinde farklı başlıklara ayrılır.
ZAMİR ÇEŞİTLERİ VE ÖRNEKLERİ
Zamir çeşitleri Sözcük bakımından zamirler ve ek bakımından zamirler olarak 2'ye ayrılır.
Sözcük durumundaki zamirler ise kendi içinde 4'e ayrılır. Şimdi gelin bu zamirleri yakından detaylı bir şekilde inceleyelim.
Kişi zamirleri: İnsan isimlerinin yerini tutması için kullanılır. Ben, sen, o, biz, siz onlar kişi zamiridir. Kişi zamirleri çekim eki de alabilir.
Konsere sadece Ayşe gelmedi – Konsere sadece o gelmedi.
İşaret zamirleri: Belirtmek istenen varlığın adını dile getirmeden işaret ile göstermeyi sağlar. O, bu, şu, onlar, şuraya, oraya, buraya, şurası, burası ve öteki işaret zamirleridir.
Şunları annem için alayım.
Bize ait eşyalar burada.
Belgisiz zamirler: Kullanıldığı varlığın yerini tuttuğu tam olarak belli olmayan sözcükler belgisiz zamir olarak adlandırılır. Biri, hepsi, bazıları, birkaçı, kimse, şey belgisiz zamirlerden bazılarıdır.
Sınavdaki bazı sorular çok zordu.
Olanları herkes anlamıyordu.
Soru zamirleri: Adların yerini tutar. Kimi, ne, nereden, kaçı, hangisi belgisiz zamir örnekleridir.
Dolaptaki yemeği kim bitirdi?
Bu saatte nereden geldin?
Ek durumundaki zamirler ise 2'ye ayrılır.
İyelik zamirleri: Ek halinde kullanılır. Kullanıldığı ismin kime ait olduğunu belirtir.
Benim, senin, sizin, onun, bizim, bizlerin, onların, sizlerin iyelik zamirleridir. Belitme hali ekleri ile karıştırılmamaya özen gösterilmelidir.
Çantam kırılmış.
Dün beni evlerine misafir ettiler.
İlgi zamirleri: İlgi zamirinin eki – ki'dir. Kullanıldığı kelime ile birleşiktir. Cümlede daha önce kullanılan bir ismin yerine cümlenin devamında kullanılır.
Benim çantam siyah, seninki lacivert
--- başarılar dilerim---
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.