Atatürk döneminde Spor alanında yetişmiş bir kişinin hayatı​

Sagot :

*Bilgi*

Sporu her yönü ile teşvik eden Ulu Önder Atatürk, spor sayesinde zindelik ve güç kazanılacağını söylüyordu. Sağlık açısından vazgeçilmez bir unsur olan sporu kendisi de yapmaktaydı. En çok sevdiği spor ise güreşti. Güreşi her yönüyle teşvik eden Atatürk, güreş müsabakalarını izlemekten büyük keyif alırdı.Atatürk Türk sporcusunda yalnız beden gücü ve yetenek değil, aynı zamanda iyi ahlâk ve zekânın da bulunmasını istemiş ve bu düşüncesini de; "Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim." sözleriyle dile getirerek bir sporcunun nasıl bir insan olması gerektiğini anlatmıştır.

*( Sana lazım olan)*

Kariyerlerinde sayısız zafer bulunan ve Türkiye'de spor tarihinde önemli bir kırılıma imza atmayı başaran 10 efsane sporcumuz...

Sayısız başarılarla dolu spor tarihimizde Türk bayrağını dünyanın dört bir yanında dalgalandıran, adını Türk ve dünya spor tarihine altın harflerle yazdıran birçok efsane sporcumuz var. İşte branşlarında elde ettiği başarılarla Türkiye'de sporun gidişatını değiştirmeyi başaran 10 sporcumuz...CUMHURİYET TARİHİNİN İLK OLİMPİYAT ALTINI

Aynı zamanda bir terzi olan Yaşar Erkan, Türkiye Cumhuriyeti'nin olimpiyatlarda kazandığı ilk altın madalyayı getiren güreşçi oldu. 1936 Olimpiyatları'nda zafere ulaşan Erkan, madalya töreninde de gözyaşlarını tutamadı. Turnuvaya giderken adı Yaşar Naçar olan güreşçi'ye Atatürk tarafından bir ev armağan edildi ve çaresiz anlamına gelen Naçar soyadı, bir toplumda ileri gelenler anlamındaki Erkan ile değiştirildi.

GÜREŞTE İLK OLİMPİYAT MADALYASINI GETİRDİ

Gazanfer Bilge, 17 yaşında güreş hayatına başladı. Askerliği sırasında güreş milli takımına girdi. Avrupa şampiyonluğunu kazandıktan sonra Londra'da serbest güreş dalında Türkiye'ye ilk Olimpiyat altın madalyasını kazandırdı. 1953'te güreşi bıraktı.