Sagot :
Tımar, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılın sonlarına kadar uyguladığı toprak yönetim sistemine verilen isimdir. Bu sistemde devlet, topraklarını 5 farklı şekilde dağıtmıştır:
- Dirlik: Soruda da bahsedilen toprak parçasıdır. Devlet memurlarına ve başarılı askerlere maaş olarak dağıtılan topraktır. Toprak büyüklüğüne ve gelirine göre, azalan sırayla, has, zeamet ve tımar olarak üçe ayrılırlar. Dirlik sahipleri, gelirlerinin bir miktarını kendi geçimleri için, geriye kalan kısmını da asker beslemek için kullanırlardı. Böylece devlet, hazinesine yük olmaksızın hizmetinde asker bulundururdu. Not: Tımar arazileri de kendi içinde mustahfaz, eşkinci ve hizmet olarak üçe ayrılır.
- Yurtluk: Devletin tüm gelirlerini asker yetiştirme zorunluluğu olmaksızın, sınır kalelerinin korunması maksadıyla ve tahsis ettiği kişi vefat ettiğinde geri almak koşuluyla bıraktığı arazilerdir.
- Ocaklık: Bahriye, gemi üretimi ve benzer ordu hizmetleri için geliri bırakılan arazilerdir.
- Mukataa: Belirli bir bedel karşılığı iltizama verilen hazine arazileridir.
- Vakıf: Geliri hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılması ve miras bırakılması yasaktı.
Bu ve sorudaki veriler göz önüne alındığında, sorunu cevabı
- E) I, II, ve III
olur.
Okumaya devam edelim:
- Osmanlı'da tımar ve ikta sistemi: eodev.com/gorev/17515075
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.