türkçeyi bulan kişi kimdir

Sagot :

Açıklama:

Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı l. Mehmed Bey ilk defa Türkçe'yi Türkiye'nin Tek Resmi Lisanı Olarak İlan etmiştir. Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı l. Mehmed Bey ilk defa Türkçe'yi Türkiye'nin Tek Resmî Lisanı Olarak İlân etmiştir.

Cevap:#Yaver39öncelikle merhaba hanımefendi cevabımız açıklama kısmında mevcuttur ..<3 en iyi seçermisin=)s

Açıklama:Türkçe Türk ve Türk kökenli insanların konuştukları ortak dildir. İçerisinde bulunduğu topluluk Ural-Altay’dır. Altay dilleri birçok farklı dili içinde barındırır. Türk dilinin tarihi milattan önceye dayanır ve bu Orhun Abidelerince kanıtlanmıştır. Türk ırkının kendine özgü alfabe ve dili kullanması Türkçenin tarihten önceye dayandığını gösterir. Geçen bunca yıl gibi Orhun Abidelerinden de anlayabileceğimiz gibi Türkçe de değişim göstermiştir. Bundaki en büyük etken zamanında büyük devletleri de içinde barındırmasıdır. Türkçe için bulgu ve gelişimler günümüzde de devam etmektedir. Türkçe kendi içinde çağ atlamıştır.

Altay Devri

Türkçe ve Moğolca dillerinin ayrıldığı devir olarak bilinmektedir. Bazı kaynaklarda bu devrin milattan öncesiyle beraber yaklaşık 2000 yıla ulaştığı söylenir.

Eski Türkçe

Göktürklerin varlığı ile başlar. Kutlug Kağan ile başlayan bu devirde yazılan eserler eski Türkçe devrinin eserleri olarak kısmen günümüze ulaşmıştır.

Orta Türkçe Devri

Yeni bir uygarlığa ulaşan Türkçe, bulunduğu toprakların içinde kendine yer ayırmıştır. 900’lü yıllarda Buğra hanın dini kabulüyle o zaman ortaya çıkan eserlerle birlikte tarih boyunca bize ulaşmıştır. Bu devirde meydana gelen eserler İslami eserlerdir. Uygarlığa geçiş tamamlarken Türkçe kendine yeni kelimeler katmıştır. Divan-ü Lügati’t Türk eseri Türkçeyi tamamıyla inceledi ve ilk eser olarak kendine yer buldu. Bu eser orta Türkçe devrinde yazılan her eseri kapsamaktadır.

Yeni Türkçe

Bu devir 1900’lü yıllara dayanıyor. Bu yıllarda tek alfabe sistemi olan Türkçede bütün Türk milletler aynı alfabeyle beraber kolay anlaşıyordu. Osmanlı Türkçesi bu devirde çok fazla eser kazanmıştır. Zamanla değişen devirde yeni akımlar meydana gelmiştir.

Türk Yazı Dili

Çoğu dilin aksine Türkçe kendine kıyasla çok hızlı yazılı edebiyat devrine ulaşmıştır. Bu devirde yazı dilleri meydana gelmiştir ve bu olay Türkçeden çok sonra ortaya çıkmıştır. Türkçeyi kimin bulduğu şahsi olarak bilinmemekle beraber Türkçe bahsedilen bütün devirlerde kendini geliştirmiştir ve geliştirmeye devam etmektedir. Türkçenin bu hayli gelişimindeki en büyük etken günümüze kadar gelebilen eserler ve eserlerine kıymet verip koruyarak bize ulaşmasını sağlayan Türk devletleridir. Çoğu devletin aksine bu eserler sayesinde atalarımız ve geçmişimiz çok iyi bilinmektedir.