Sagot :
mrb
Almancada cümle yapısı konusuna geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapalım. Almancada artikeller konu anlatımında, belirli artikeller ve belirsiz artikellerin ne olduğunu ve Almancada isimlerin gramatik bir cinsiyete sahip olduğunu öğrendik, yani “eril için der, dişil için öl, nötür için das” Aşağıdaki tabloda bu konuların özetleri yer almaktadır. Ayrıca istisnasız tüm isimlerin çoğulu “die” olur.
eril dişil nötr çoğul
Belirli Artikeller. der die das die
Belirsiz Artikeller ein eine ein ✖️
Çoğullarda belirsiz olan isimler artikelsiz kullanılır. Örneğin, ein Auto ➡️ Autos şeklinde belirsiz çoğullar ifade edilmiş olur.
Almancada Cümle Yapısı Nasıl Olur?
Almancada cümle yapısını aşağıdaki tablodaki gibi 3 bölgeye ayıracağız. Şimdi cümlede bulunan öğeleri anlatalım.
Bir cümleyi oluşturmak için en önemli etken, cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren yüklemin varlığıdır. Adeta tek başına cümle özelliği gösterir. Bu yüzden bir cümlede olmazsa olmaz yüklemdir diyebiliriz.
Özne, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem vasıtasıyla hakkında bilgi verilen öğedir. Özne yükleme sorulan “kim” ve “ne” soruları ile kolayca tespit edilir. Bir cümlede önemli olduğu kadar olmazsa olmaz değildir. Yani her cümlede illa ki özne bulunmak zorunda değildir.
Bir diğer cümlede görülebilecek öğe Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Yükleme “ne”, “neyi” ve “kimi” soruları sorularak bulunur.
Tamamlayıcı adını verdiğimiz öğeler ise tümleçlerdir. Yer ve zaman bildiren ifadeler bu kategoride yer alabilir.
Öğeler bir veya birden fazla kelimeden oluşabildikleri için bölge bölge belirleyip bu bölgeleri de özne, yüklem ve tamamlayıcı olarak 3 bölgeye ayırarak yapalım.
1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge
Almancada Cümle Yapısı
İlk olarak kolay olandan başlayalım. Cümlede yüklemin yeri asla değişmez. Yani bir cümlede yüklem daima ikinci bölgede bulunur!
1. Bölge. 2. Bölge. 3. Bölge
… yüklem. .....
Almancada özne, Türkçede kullanıldığı gibi genellikle cümlenin başında, daha doğrusu 1.Bölge’de bulunur. Örnek olarak;
Der Schüler geht jetzt in die Schule. (Öğrenci şimdi okula gidiyor.) şeklinde bir cümle kurduğumuzda aşağıdaki gibi bir tablo oluşmaktadır.
1. Bölge. 2. Bölge. 3. Bölge
Özne. yüklem. tamamlayıcı
Der Schüler geht. jetzt in die Schule.
Öğrenci şimdi okula gidiyor.
1. Bölge’de özne, 2. Bölge’de fiil, 3. Bölge’de ise zaman, yer, durum bildiren kelimeler bulunmaktadır. Ama bu demek değildir ki her daim 1. Bölge’de özne bulunmalıdır. 3. Bölge’de gösterilen bölümde bulunan kelime veya kelimelerden biriyle özne yer değiştirebilir.
1. Bölge. 2. Bölge. 3. Bölge
tamamlayıcı yüklem. Özne
Jetzt. geht der Schüler in die Schule.
Şimdi öğrenci okula gidiyor.
ya da aşağıdaki gibi bir tablo ortaya çıkabilir.
1. Bölge. 2.Bölge. 3.Bölge
Tamamlayıcı Yüklem Özne
In die Schule geht. der Schüler jetzt.
Okula öğrenci şimdi gidiyor.
~Ķìm§ə§ìź~
Thank you for visiting our website wich cover about Almanca. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.