Sagot :
Merhaba! :)
Sorumuzda amip canlısının aktif haraket yapıp yapmadığı sorulmuştur. Bu soruda canlıların ortak özellikleri olan ''Haraket'' kullanılmıştır. Soruya canlıların ortak özelliklerinin tanımı yapacağım ve haraketin özelliklerinden bahsedeceğim.
-
Canlıların ortak özellikleri nelerdir?
Canlıların sahip oldukları hücreler prokaryot ve ökaryot olarak ayrılmıştır. Bu iki hücre türünün de organizmalarının shaip olduğu ortak özellikler vardır. Bu özellikleri eğer her iki türde organizma da karşılıyorsa buna ortak özellik denmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir;
- Hücresel yapıya sahip olma
- Beslenme
- Dehidrasyon ve hidroliz olayları (Metabolik olaylar)
- Taşıma
- Kimyasal Yapı
- Haraket
- Enerji yani ATP üretimi
- Boşaltım
- Protein sentezi
- Organizasyon
- Adaptasyon
- Üreme
- İrkilme
- Büyüme gelişme
- ve hepsinin sonucu olarak hemostazi.
- Bu gün fokuslanacağımız konu haraket olacaktır. Ancak bundan önce Amip'in ne olduğundan bahsetmek istiyorum.
Amip: Prokaryot hücrelerden protista üyesi olan tek hücreli bir canlıdır. Bir türü temsil etmektedir. Yalancı ayaklar ile haraketini sağlar aynı zamanda tatlı sularda yaşar kontraktik koful barındırır.
- Tek hücreliler: Paremesyum, öglena, amip, agler, arkeler, bakteriler örnek verilebilir.
- Çok hücreliler: Hayvanlar, bitkiler, mantarlar,
Bunlar da kendi içinde, ökaryot ve prokaryot olmak üzere 2’ye ayrılır.
→ Ökaryotlar: Belirli bir hücresel yapısı vardır. Kendine ait bir çekirdeği bulunur, zarla çevrili organelleri vardır. Ve DNA’sı çekirdeğin içindedir. Bakteri ve Arkeler dışında tüm canlılar ökaryotik bir yapıya sahiptir. Prostista üyeleri de bu bölümde bulunmaktadır.
→ Prokaryotlar: Sitoplazma, hücre zarı ve ribozomları vardır. DNA sitoplazma içinde dağınık halde bulunmaktadır. Çekirdeği yoktur. Organalleri zarla çevrili değildir. Bakteri ve Arkeler prokaryot yapılıdır ve tek hücrelidirler. DNA ve RNA içerirler. Bu yüzden protein sentezi yapabilirler.
-
Ortak özelliklerimizden biri olan haraket hakkında:
Her canlı yaşamı boyunca haraket etmelidir. Bu haraket ikiye ayrılır. Bunlar:
- Aktif haraket: Canlının aktif bir şekilde sürekli yer değiştirme olayıdır. İnsanlar ve daha birçok hayvan buna örnek gösterilebilir.
Sil hareketi: Terliksi hayvan (paramesyum) gibi bir hücreli canlılarda görülür. Hücrede bulunan çok küçük siller ile birlikte canlı yer değiştirir.
Kamçı hareketi: Öglena ve bazı bir hücrelilerde, bazı bakterilerde sperm hücrelerinde hücre zarından uzanan kamçı veya kaçlılarla yer değiştirir.
- Pasif haraket: Canlının pasif bir şekilde haraket etmesidir. Mesela tek hücreli canlılar yaşadığı su üzerinde haraket etmesidir.
Gerekli ek bilgiyi aldığımıza göre sorumuzun çözümüne geçebiliriz:
Amip tek hücreli bir canlı olmasına rağmen yalancı ayak haraketi yapmaktadır. Bu haraket ise ''Aktif haraket''tir. Yani; Evet, amipler haraket etmektedir.
@mustafa
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.