Eski zamanlarda bir kral, saraya gelen yolun üzerine bir kaya koydurdu. Kendisi de pencereye oturup olanlan seyretti. Ülkenin en zengin tüccarları, saray görevlileri bir bir geldiler. Hepsi de taşın etrafından dolaştı. Sonunda bir köylü geldi. Saraya meyve ve sebze taşıyordu. Sırtındaki küfeyi yere bıraktı. Tüm gücü ile kayayı itti. Tam sırtına küfeyi alıp oradan ayrılırken yerde bir kese gördü. Kesenin içini açtı. Kesenin içi altınla doluydu. Ayrıca kesenin içinde bir kâğıt da çıktı. Kağıtta "Bu altınlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir." diyordu kral. Köylü yaptığı iyiliğin mükafatını alarak, oradan ayrıldı. Yukardaki metnin ana fikri ne olabilir? A Bizi ilgilendirmeyen işlerle uğraşmamalıyız. B Yolda gördüğümüz taşları çekmeliyiz. с İyilik yapan zamanı gelince mükafatını alır. D Bir iş yaparken başkasından yardım etmek​

Sagot :

Selam<3

Cevap C şıkkı olucaktır.

İlk önce metni güzelce okuyup , anlayalım:

Eski zamanlarda bir kral, saraya gelen yolun üzerine bir kaya koydurdu. Kendisi de pencereye oturup olanlan seyretti. Ülkenin en zengin tüccarları, saray görevlileri bir bir geldiler. Hepsi de taşın etrafından dolaştı. Sonunda bir köylü geldi. Saraya meyve ve sebze taşıyordu. Sırtındaki küfeyi yere bıraktı. Tüm gücü ile kayayı itti. Tam sırtına küfeyi alıp oradan ayrılırken yerde bir kese gördü. Kesenin içini açtı. Kesenin içi altınla doluydu. Ayrıca kesenin içinde bir kâğıt da çıktı. Kağıtta "Bu altınlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir." diyordu kral. Köylü yaptığı iyiliğin mükafatını alarak, oradan ayrıldı

Şıklara bakalım:

A)Bizi ilgilendirmeyen işlerle uğraşmamalıyız.

→ Burada o köylünün taşı alması ama taşla işi olmaması sırf iyilik için yapması anlatılmıştır. Bu yüzden bizde eğer yapılacak iş birilerin yararına ise yapılması gerekmektedir. Ki bu metinde de bu anlatılmaktadır. Bu yüzden A şıkkı yanlıştır.

B) Yolda gördüğümüz taşları çekmeliyiz.

→ Burada taş olayı evet var ama asıl anlatılmak istenen düşünce veya davranış biçimi bu değildir. Bu yüzden B şıkkı yanlıştır.

C) İyilik yapan zamanı gelince mükafatını alır.

Burada adam taşı çekince bir iyilik yapmış olduğu için altınla ödüllendirildi yani bu metindeki şu ifade ile anlatılmaktadır:

Köylü yaptığı iyiliğin mükafatını alarak, oradan ayrıldı. Buna göre C şıkkı bizim aradığımız doğru cevaptır.

D) Bir iş yaparken başkasına yardım etmek

→ Burada adam veya köylü birine yardım etmemiştir. Olay yaptığı iyilik ve düşünceli oluşudur. Düşünceli ve iyilik sever biri olduğu için başkasını düşünmüş ve o taşı çekmiştir ki bunun karşılığında da altın almıştır.

Bu yüzden D şıkkı da yanlıştır.

@lClara۵