Sagot :
Cevap: Orta Çağ'da Avrupa'da öne çıkan toprak yönetim şeklinde Feodalite veya derebeylik adı verilir. Toprak sistemine dayalı bir yönetim şeklidir.
Orta Çağ'da Yönetim
IX. yüzyıldan itibaren Avrupa'nın hakim yönetim anlayışı olarak feodalite ön plana çıkmaya başladı. Feodal düzende ülkeler sosyal, siyasal, askeri, ekonomik ve hukuki düzeni toprak üzerinden belirliyorlardı. Toprak sahipleri siyasal bir güce sahipti.
Feodalitenin siyasi organizasyonunun başında mutlak egemenliği olmayan kral bulunuyordu. Kral sonrasında kontlar ve de sonrasında dükler gelirdi. Feodal toplumun en alt sınıfı köylülerdi.
Feodaliteye göre koruma altına giren kişiye vassal adı verilirdi. Tarafların İncil üzerine yeminleriyle başlattıkları ilişki insanların kendi iradeleriyle yaptıkları sözleşmeyle kurulurdu. Karşılıklı yükümleri bulunan feodal ilişkide vassal, üstündeki kişiye vergi verir, aynı zamanda askerleriyle savaşa katılırdı. Hizmeti karşılığında ise mülkiyet güvencesi ve korumaya sahip olurdu.
Feodalite sınıf sahiplerinin birbirine tabi olması esasını içerirdi. Kral dahil olmak üzere tam yetkili kimse bulunmuyordu. Kont krala bağlıyken dükler de kontlara bağlıydı. Tüm önemli kararlar bir arada alınırdı. Kral bu nedenle iktidarı korumak adına soylularla iyi geçinmeli ve onların isteklerini göz önünde bulundurmak zorundaydı.
İnşallah İşine Yaramıştır :)
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.