eğitim alanındaki gelişmeleri yazarmısınız
Alıntı olmasın acil lütfen ​ ​


Sagot :

Cevap:

Dünyada ve Türkiye’de Eğitim teknolojileri alanında büyük gelişmeler yaşanıyor. Her geçen gün yeni eğitim ve eğitim teknolojileri siteleri açılıyor. Eğitimle ilgili düşünce kuruluşlarının sayısı artıyor. Eğitim teknolojileri ile ilgili konferanslar, sempozyumlar ve zirveler gerçekleştiriliyor. Çok kaliteli organizasyonların yapıldığını görüyoruz. Bütün bu organizasyonlara baktığımızda, ülkemizde bu alanda konuşacak konuşmacı eksikliği belirgin bir şekilde görülmekte. Çeşitli etkinliklerde ilgisiz ya da bu konu ile ilgili yeterli donanımı olmayan konuşmacılara da rastlıyoruz. Ayrıca bu organizasyonların bazılarında ortaya konanlar, sunulanlar araştırma sonuçlarından yoksun ve iddiadan öteye geçememekte. Ancak yine de bütün bu gelişmeleri takdir ve teşvik etmek gerekiyor. İlerleyen süreçte kaliteli, verimli ve etkili organizasyonların sayısı da artacaktır. Henüz yolun başındayız.

Eğitim teknolojileri denilince akla sadece teknoloji gelmemesi gerekiyor. Ancak genellikle teknoloji kullanımı eğitim teknolojileri anlamında kullanılıyor. Okullarda bu yanlış kavramsallaştırmanın etkilerini görebiliyoruz ve genellikle teknolojinin pedagojik olmayan bir yaklaşımla kullanıldığını görüyoruz. Yani eğitim teknolojileri sınıflarda öğrenmeyi artırmak için kullanılabilecek bir araç olarak değil kendisi bir amaç olarak kullanılıyor. Olması gereken ise teknolojinin bir program dâhilinde yüz yüze öğrenmeye destek olacak ve hedef davranışlara uygun bir şekilde bir araç olarak kullanılması. Bu durumun da etkili eğitim programları ile aşılabileceğini düşünüyorum.

Eğitim ve eğitim teknolojileri alanında araştırma ve uygulama yapmak için üniversitemiz bünyesinde Eğitim Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezini kurduk. Bu merkez aracılığı ile eğitim teknolojileri alanında gördüğümüz eksiklikleri, uygulama hatalarını etkin eğitimlerle ve projelerle gidererek alan yazına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu merkezimizin yanında Türkiye’nin ihtiyacı olan Harmanlanmış Öğrenme modeli ile ilgili bir okul açıyoruz. Okullarımızda eğitim teknolojilerinin derse entegre edilmesi ve yenilikçi teknolojik pedagojik yaklaşımlarla ile ilgili hizmet vermeyi planlıyoruz. Hatta öğrenme modelli okullar konusunda çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.

FATİH projesi ile birlikte ülkemiz okullarında bir teknoloji dönüşümü hedefleniyor. Projenin eksiklikleri olsa da bazı bileşenleri oldukça önemli. Örnek olarak bütün okulların yüksek hızda (fiber internet) internete kavuşması, akıllı tahta kurulması önemli bileşenler. Öğrencilere tablet dağıtılması da önemli ancak okullarımızın öncelikleri arasında tablet yer almıyor. Öncelikli konular derslik, laboratuvar, işlik, sanat ve spor atölyeleri, öğretmen niteliği vb. Okullarımızda tablet dağıtımları başladı. Tablet konusunda çekincelerimiz bulunmasına rağmen bundan sonraki süreçte yapılması gereken tabletlerin sınıflarda etkin kullanımını sağlamak. FATİH projesinin eksikliklerine gelecek olursak, eğitim teknolojilerinin kullanımına yönelik bir program oluşturulmaması, öğrenme modellerinin ortaya konmaması ve bu teknolojileri sınıfta kullanacak olan öğretmen eğitimlerinin pedagojik olmaması ya da sadece teknoloji kullanımı amaçlı olması. Bütün bunları değerlendirdiğimizde etkili bir eğitim teknolojileri kullanımı eğitimine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyacın çok önemli olduğuna inandığım için Türkiye'de ilk defa İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak 26 Nisan 2014 tarihinde Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı sertifika programını başlattık. Bu programla Türkiye’ye örnek olacak bir öğretmen eğitim modelini gerçekleştireceğiz. Eğitimde en son eğitim teknolojilerini kullanacak ve yenilikçi pedagojilere yer vereceğiz. Bu programdan sonra FATİH projesi öğretmen eğitimi için örnek eğitim programını yayınlayacağız.

Çocuklar genellikle interneti ödev yapmak, oyun oynamak ve sosyal medya ortamlarına katılmak için kullanmakta. Bilgisayar ve internet eğer etkili kullanılabiliyorsa yararlıdır. Son zamanlarda aileler, öğretmenler ve toplumda bunlara karşı olumsuz bir tutum sergilenmeye başladığı görülmekte. Hâlbuki bilgisayar ve internet teknolojileri ülkelerin öne çıkmasında, milli gelirlerini artırmasında doğrudan etkili. Bilgisayar, internet, programlama ve kod yazmanın doğru anlaşılması ve bunlara gereken önemin verilmesi sağlanmalı. Bunlara yasak getirmek değil, nasıl etkili kullanırım sorusuna cevap verecek çalışmalar yapılmalı. ABD’de üniversiteler ve şirketler tarafından çocuklara yönelik çok basit ve kullanımı kolay programlama platformları geliştirilmekte. Sivil toplum kuruluşları, şirketler ve kamu kuruluşları desteğiyle özellikle yazılım geliştirme becerisinin ve alt yapısının erken yıllara çekilmesi yönünde büyük çaba harcanmaktadır. Ülkemizde de bununla ilgili çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşu var. Türkiye Bilişim Derneği, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özdemir ve TBD Genç ekibiyle ülkemiz çocuklarına çeşitli programlama eğitimleri vermekteler. Çok önemli ve geleceğimizi şekillendirebilecek faaliyetlerde bulunuyorlar. Bu faaliyetler “Programlama Çocuk Oyuncağı” projesi kapsamında yürütülmekte. (http://programlamacocukoyuncagi.org) Biz de İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak bu faaliyetlere destek vermek için 30 Nisan 2014 tarihinde 150 öğrencimizle Doç. Dr. Selçuk Özdemir ve TBD Genç ekibi ile çocuklar için programlama etkinliği düzenledik. Bundan sonraki süreçte de bu türde etkinliklere destek olmaya devam edeceğiz.

Eğitim teknolojileri ile ilgili konferans, sempozyum, zirve, çalıştay ve panellere son zamanlarda daha fazla önem verildiğinden bahsetmiştim. Türkiye Özel Okullar Birliğinin gerçekleştirmiş olduğu Eğitimde Teknoloji Kullanımı Konferansı 22 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirildi. Konferans oldukça verimliydi. Öğretmenler okullarında yaptıkları uygulamaları meslektaşlarıyla paylaştılar. Yeni iş birlikleri elde etme şansı yakaladılar. Dileğimiz bu tipte etkinliklerin sayısının artması.

Açıklama:

✨ÉÑ İYİ SEÇERSEN ÇOK SEVİNİRİM ✨