cumhuriyetin ilk yıllarında tarım alanında yapılan çalışmalarla osmanlı ve daha önceki dönemlerin (orta çağ ve avrupa dahil) toprak yonetim sistemlerini karşılaştırınız

Sagot :

Cevap:

maalesef bilmiyorum

Açıklama:

Üzgünüm

SORRY

Cevap:

  • Cumhuriyetin ilk yıllarında arazisi olmayan köylülere arazi verilmiştir. Tarım alanında köylüleri desteklemek için çalışan kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Köylülere zorluk çıkaran ağır vergiler kaldırılmıştır ve onlara kredi verilmiştir. Atatürk, tarım üzerinden bir kalkınma planlamış ve bunu amaçlayan yenilikçi çalışmalar yapmıştır. Tarımda modern yöntemlere geçilmiştir.
  • Önceki dönemlerde ise Osmanlı'daki Tımar Sisteminde ve Selçuklulardaki İkta Sisteminde devlet yine köylülere arazi vermiştir, fakat bu arazi yine devlete ait olarak kalmıştır, köylüler sadece ataziyi ekmek ve biçmek ile görevlendirilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise topraklar devletin malı olarak değil, köylülerin malı olarak işlenmiştir. Buna karşı olarak iki dönemde de tarımı destekleyici çalışmalar yapılmıştır. Fakat tarımda makineleşmeye ise Cumhuriyet döneminde geçilmiştir.
  • Orta Çağ Avrupa'sında ise feodal sistem geçerli olmuştur. Kalelerin içerisindeki köleler toprağı ekip biçmiştir. Cumhuriyet Dönemi'ndekine oldukça uzak bir sistem geçerli olmuştur. Avrupa, tarımda makineleşmeye Türklerden önce geçmiştir.

Dönemlere Göre Toprağın Önemi

  • Ilk çağlarda tüketici bir toplum yapısı görülmüş iken tarımın keşfedilmesi ile üretici toplum yapısına geçiş yapılmıştır. Bununla beraber yerleşik hayat da başlamıştır. İnsanların neredeyse tek geçim kaynakları tarım olmuştur, bu yüzden toprak araziler için savaşlar yapılmıştır. Çok toprak güç olarak kabul edilmiştir.
  • Selçuklu Devletinde, İkta adlı bir sistem uygulanmıştır.
  • Osmanlı'da, Tımar Sistemi uygulanmıştır. Bu sistem İkta sistemi ile benzerlik göstermiştir. Topraklar Miri, Mülk ve Vakıf olarak ayrılmıştır. Gelirine göre devlet adamlarına arazi verilmiştir, devlet adamları adam çalıştırırarak toprakların işlenmesini sağlamıştır.
  • Orta Çağ Avrupa'sında, feodalizm geçerli olmuştur. Büyük kale surlarının arkasında derebeyleri işçi çalıştırmıştır. Bu işçiler toprağın bir parçası sayılmış ve toprağı da onlar işlemiştir. İstanbul'un Fethiyle büyük surların yıkılabileceğinin anlaşılması ile bu sistem yıkılmıştır. İleri ki yıllarda Sanayi Devrimi olmuş ve böylece tarımda modern yöntemler uygulanmıştır. Diğer bir yandan tarım önemi kaybetmeye başlamıştır.

İyi Dileklerimle...

#OptiTim || #Lidya❞