İstanbul’un enlem ve boylamlarını hesaplamış

ve güneş saatleri yapmıştır.

Otlukbeli Savaşı sırasında bitirilip zaferden

sonra Fatih’e sunulduğu için

Fethiye adı verilen astronomi kitabını

da yazmıştır. Eser üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci bölümde gezegenlerin

kütleleri ele alınmakta ve gezegenlerin

hareketlerinden bahsedilmektedir. İkinci

bölüm Yer’in şekli ve yedi iklim üzerinedir.

Son bölümde ise yer’e ilişkin

ölçüleri ve gezegenlerin uzaklıklarını

vermektedir.

Yukarıdaki metinde bahsedilen gökbilimci

aşağıdakilerden hangisi olabilir?




Ali Kuşçu

Ömer Hayyam

Evliya çelebi

Galileo


Sagot :

Cevap:

CEVAP ALI KUSCU

Açıklama:

CEVAP: ALİ KUŞÇU

ALİ KUŞÇU KİMDİR?

Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed, Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nda bir astronom, matematikçi ve dil bilimcidir.

Bir kültür merkezi oluşturmanın şartlarından birinin de bilim adamlarını biraraya toplamak olduğunu bilen Fatih, Ali Kuşçu’ya İstanbul’da kalmasını ve medresede ders vermesini teklif eder. Ali Kuşçu, bunun üzerine, Tebriz’e dönerek elçilik görevini tamamlar ve tekrar İstanbul’a geri döner. İstanbul’a dönüşünde Ali Kuşçu, Fatih tarafından görevlendirilen bir heyet tarafından sınırda karşılanır.

Kendisi için ayrıca karşılama töreni yapılır. Ali Kuşçu’yu karşılayanlar arasında, zamanın ulemâsı İstanbul kadısı Hocazâde Müslihü’d-Din Mustafa ve diğer bilim adamları da vardır. İstanbul’a gelen Ali Kuşçu’ya 200 altın maaş bağlanır ve Ayasofya’ya müderris olarak atanır. Ali Kuşçu, burada Fatih Külliyesi’nin programlarını hazırlamış, astronomi ve matematik dersleri vermiştir.

Ayrıca İstanbul’un enlem ve boylamını ölçmüş ve çeşitli Güneş saatleri de yapmıştır. Ali Kuşçu’nun medreselerde matematik derslerinin okutulmasında önemli rolü olmuştur. Verdiği dersler olağanüstü rağbet görmüş ve önemli bilim adamları tarafında da izlenmiştir. Ayrıca dönemin matematikçilerinden Sinan Paşa da öğrencilerinden Molla Lütfi aracılığı ile Ali Kuşçu’nun derslerini takip etmiştir.

EN IYI SECERSEN SEVINIRIM