Divanüz zenâdıka nedir? Açıklayınız.

Sagot :

Selαm :)

Sorumuz; Divanüz zenâdıka nedir? Açıklayınız.

Cevap;

Abbasiler, İslam dünyasını dış saldırılara karşı korumayı da din politikalarının bir parçası olarak görmüşlerdir... Özellikle Bizanslılara karşı düzenlenen askerî seferlerin bazılarına bizzat halifeler de katılmıştır ve de böylece fethe verdikleri önemi ortaya koymuşlardır.

Özellikle Harun Reşit Dönemi’nde merkezi Antakya olan Avasım eyaleti kurularak Türklerden oluşan askerî birlikler buralara yerleştirilmiştir. Tarsus da bu eyaletin çok önemli bir karargâhı idi. Harun Reşit, Anadolu’ya seferler düzenleyip Ereğli’ye kadar gelmiştir ve böylece bizans, anlaşma yaparak vergi vermeyi kabul etmiştir. Halife Mu’tasım, bir sefer düzenleyip Ankara üzerinden Afyon’a kadar ilerleyerek Bizans’a gözdağı vermiştir. Böylece Bizans’ın önü kesilmiş, ülke ve din korunmuştur.

Abbasiler, eski İran din ve mezheplerine mensup kişi ve grupların bazen Müslümanlık görüntüsü altında yeniden dirilme çabalarını yakından takip etmiş!erdir ve gerektiğinde bunları en ağır biçimde cezalandırm8şlardır. Eski İran-Horasan dinleri olan Zerdüştlüğe ya da Maniheistliğe bağlılıklarını gizlice sürdürüp iki ilaha ( nur ve zulmet tanrılarına ) inanan Zındıklara karşı mücadele etmek için “Divanu’z-Zenadıka” adlı bir teşkilat kurmuşlardır. Bunların dışında da kendisini peygamber ilan eden Zerdüşt dinîne mensup Bihaferit gibi birçok kötü grupla mücadele etmişlerdir.

Abbasiler isyan etmeyen ve zimmi statüsü verilmiş olan Yahudi ve Hristiyanlara asla müdahale etmediler. Onlar dinlerini rahatça yaşadılar, mabetlerinde ibadetlerini özgürce yapmışlardır.

(...)

Esєnℓikℓєr Diℓᴇяim

#OptiTim

•Merhaba•

Divanüz Zenâdıka Nedir?

İran-Horasan'ta yaşayan Hâlife Mehdi Zerdüşlüğe ya da Maniheistliğe bağlılıklarını gizleyen iki ilâh'a (Nur ve Zulmet tanrıları'na) inanan zındıklara karşı mücadele etmek için Dinavüz Zenâdıka'yï kurmuştur.

Kurulan Divanlar

Divan-ı İnşa

Divan-ül Ceyş veya Divam-ü Cünd

Divan-ül Berid

Divan-ı İnşa:

Devletin önemli ve resmi olan yazışmaları kaleme alan idari bir organdır.Abbâsî halifesinin emrinde çalışmaktadır.

Divan-ül Ceyş/Divan-ü Cünd:

Askerî işlerle uğraşan bir divan topluluğudur.

Divam-ül Berid:

Posta ve haberleşme konularıyla ilgilenen divan topluluğudur.

•Ek Bilgi•

Divan Nedir?

İdari yargı,maliye,askerlik ve yönetimle ilgili işleri yürüten topluluğa Divan denir.

Osmanlı döneminde ise köy ile nahiye arasında yer alan bir idari bilim olarak kullanılmıştır.Günümüzde ise köyden küçük yerleşme alanı için coğrafya bilimidir.

DivanHümâyun Nedir?

Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahın sarayında toplanıp bakanlar kurulu olarak kullanılan yerdir.Müraacat dilekçelerinin'de kabul edildiği yerdir.Yüksek çeşit bir mahkeme görevi gören bir kurumdur.

Divan-ı Hümâyun Üyeleri

Padişah

Vezir-i Âzam

Kubbealtı Vezirleri

Kazasker

Nişancı

Şeyhülislam

Defterdar

Kaptan-ı Derya

Yeniçeri Ağası

Rumeli Beylerbeyi

#NıgнтTαℓє

#OptiTimEvimizMerveBabamız

#OptiTimEvimizNisanPrensesimiz