Sagot :
Cevap:
Mimar Sinan ya da diğer adı ile Koca Mimar Sinan Ağa yapmış olduğu mimari eserler ile tüm Dünya’ya kendini tanıtmıştır. Mimar Sinan, 29 Mayıs 1489 yılında Kayseri’de hayata gözlerini açtı ve de 17 Temmuz 1588 yılında, İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Mimar Sinan kariyerinde en önemli eserlerini Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat döneminde yürütmüş olduğu baş mimarlık görevinde vermiştir. Mimar Sinan 99 yıl süren ömrüne sayısız birçok eser sığdıran büyük sanatçının en ünlü yapıtı, ustalık eseri olarak bilinen Selimiye Camii’dir. Edirne’de bulunan bu camii dönemin padişahı II. Selim tarafından baş mimar Mimar Sinan’a yaptırıldı. Mimar Sinan ustalık eserim dediği Selimiye Camii’ni yaptığında 86 yaşındaydı.
Kanuni Sultan Süleyman Kimdir?
Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahıdır aynı zamanda 89. İslam halifesidir. Birçok kaynağa göre Osmanlının Altın Çağını yaşatanan Osmanlı Padişahı olarak bilinir. Batıda Muhteşem Süleyman olarak bilinen I. Sultan Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine ithafen Kanuni Sultan Süleyman olarak bilinmektedir. 1520’den 1566 yılındaki ölümüne kadar, yaklaşık olarak 46 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ne padişahlık yapmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 46 yıllık padişahlık yaşamında on üç kez sefere çıkmıştır. Kanuni Sultan Süleyman 1566 yılının Eylül ayında Macaristan’ın Zigetvar kentinde ömrünü sonlandırmıştır. Kanuni Sultan Süleyman 28 Kasım 1566 yılında Süleymaniye Camii’ne defin edilmiştir.
Süleymaniye Külliyesi’nde Eğitim
Külliyedeki sıbyan mektebi, o civarda yaşayan insanların çocuklarını okuma-yazma ve dini bilgiler öğrenmeleri için gönderebileceği bir kurumdu. 5-6 yaşlarında bu okula başlayan çocuklara “sabi” denirdi. Çocuklar sıbyan mektebinden 13-15 yaşları arasında mezun olurlar ve hayata atılırlardı. Bu bölgede böyle bir okul olması bölgenin değerini oldukça arttırmıştı.
Külliyeye yakın bir yerde yaşayan her ailenin çocuk bireyleri okuma-yazmayı öğrenme imkanına sahipti. Aynı zamanda külliyenin içinde bir de medrese bulunuyordu. Medrese o zamanlarda ortaokul, lise, üniversite düzeyinde eğitim veren; çok önemli bir kurumdu. Medresede eğitim almış bir kişinin geleceği parlak imkanlarla dolu olurdu. Kanuni Süleyman dönemindeki medreselere Süleymaniye Medreseleri adı verilirdi. Sahn-ı Seman Medreseleri’nden mezun olan kişiler ilim hayatlarına Süleymaniye Medreseleri’nde devam ederlerdi. Süleymaniye Külliyesi’nin yapılışı ile de Süleymaniye Medreseleri değer kazandı.
Süleymaniye Kütüphanesi
Külliyede medreseler ve sıbyan mektebinin dışında da birçok eğitim kurumu yer alıyordu. Bu eğitim kurumlarının hepsinin toplu bir şekilde bu külliyede bulunması, o bölgeyi İstanbul’da bir eğitim merkezine dönüştürdü. Aynı zamanda içinde bulundurduğu Süleymaniye Kütüphanesi de eğitimli insanların ve eğitim alan öğrencilerin külliyeye sık sık uğramalarını sağladı.
Süleymaniye Külliyesi Planı ve Bölümleri
Külliyenin içindeki tesislerin hepsi eğitim amaçlı değildi. Külliyenin içinde bir de hamam bulunuyordu. Bu hamam külliyede çalışan personel ve eğitim alan öğrencilerin kullanımına açıktı. Külliyenin içinde bir de misafirhane bulunuyordu. Bu misafirhanelere “Tabhane” adı verilirdi. Genellikle bir yerden bir yere yürüyerek seyahat eden yolculara hizmet verirlerdi. Aynı zamanda fakirlere yardımcı olurlardı. Ancak Süleymaniye Külliyesi’nde yer alan tabhane daha çok hastaların dinlenmesi ve iyileşmesi için hizmet vermiştir.
Süleymaniye Külliyesi, İstanbul’un Süleymaniye semtinde yer alan bir külliyedir. Bu külliye 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmıştır. Mimar Sinan bu külliyeyi ve camiyi “kalfalık dönemi eserim” olarak tabir eder. Külliye, yedi tepeli şehir İstanbul’un tepelerinden birinin üstüne kuruludur. Camiden sonra külliyedeki en önemli yapılar medreselerdir. İçinde Evvel Medresesi ve Sani Medresesi ile Rabi Medresesi ve Salis Medresesi adlarında iki ayrı medrese topluluğu vardır.
Evvel ve Sani Medresesi üstünde Süleymaniye kitaplığı yer alır. Külliyenin güneydoğu köşesinde Süleymaniye Hamamı, kuzey kanadında darüşşifa ve bimarhane bulunur. Camide Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan Türbeleri bulunur. Külliyede aynı zamanda tabhane, çarşılar ve sıbyan mektebi de bulunur. Bu külliye yalnız içinde bulunan yapılar ile değil etrafındaki mahalle ile de sosyal ve kültürel bir merkez olma özelliğine sahiptir.
Açıklama: EN İYİ SEÇERMİSİN
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.