Zeydiye mezhebinin temel görüşleri nelerdir?

Sagot :

Cevap:

öncelikle sorumuza bakalım;

Zeydiye mezhebinin temel görüşleri nelerdir?

cevabımız şudur;
1.özet;

Zeydiye nedir, Zeydiye mezhebinin yayıldığı yerler nerelerdir, Zeydiyenin temel görüşleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) torunu olan Hz. Hüseyin’in torunlarından Zeyd b. Ali ’ye bağlı olan Şia koludur. Zeydiye, amelî konularda Hanefi Mezhebi’ne, itikadi konularda ise Mutezile Mezhebi’ne yakındır. Zeydiyye, Şia arasında en mutedil ve Ehl-i sünnete en yakın olan bir koldur. İnançla ilgili konularda Şia mezheplerinden Zeydiye Mezhebi’ne bağlı olan kişiye zeydi denir.

Zeydiye mezhebinin yayıldığı yerler: Bugün daha çok Yemen’de yaşayan Müslümanlarca kabul edilmiştir.

ZEYD B. ALİ

Tam adı: Ebü’l-Hüseyn Zeyd b. Alî (d. 80/699 Medine /ö. 122/740 Kûfe) Zeydiyye mezhebinin imamıdır. Tabiin’den fıkıh âlimidir.

Künyesi: Ebû’l-Hüseyin.

Lakabı: Hâşimi. Kureyşî.

Ailesi-Çocukluk ve Gençliği: Babası Şîa’nın dördüncü imamı Ali Zeynelâbidin, annesi ise Ceyda isimli bir cariyedir. Hz. Hüseyin’in torunu ve İmâm-ı Zeynelâbidîn’in oğludur. Kendisi güzel ahlak sahibi bir kimsedir. Kur’ân-ı Kerîm’i küçük yaşta ezberledi. Emevi halifesi Hişam b. Abdülmelik zamanında, kendisine taraftar gözüken kimselerin kışkırtması neticesinde, halifenin askerleriyle yaptığı savaşta öldü.

Şahsiyeti ve İlmi Yönü: İlk olarak babası Zeynelâbidîn’den fıkıh ve hadis dersleri aldı. Onun ölümünden sonra abisi Muhammed Bakır’ın derslerine devam etti. Medine’den başka diğer İslâm memleketlerini de dolaşarak oralarda ilim tahsil etti. Resûlullah’ın (s.a.v.) ashâbından bazılarını gördü. Fıkıhta ve kırâat ilminde zamanının bir tanesi idi. Güzel konuşmaları ile etrafındakilerin dikkatini çekerdi.

Eseri: Mecmu-ul-kebîr fi’l-fıkh.

Öğrencileri: Fıkıh ilminde ilk kitap yazan kişi olarak bilinen Zeyd b.Ali, birçok âlime ilim öğretti.

Zeydiyenin temel görüşleri şunlardır:

İmam (halife) Hz. Fatma’nın soyundan olmalı, âlim, zahit, cesur, cömert olmalı ve imamlık davasında bulunmalıdır.

Zeydi imamlar şunlardır:

1. Hz. Peygamber (s.a.v.).

2. Ali b. Ebu Talib.

3. Hasan b. Ali.

4. Hüseyin b. Ali. (Ali Zeynelabidin)

5. Zeyd b. Ali eş-Şehid.

✓ Hz. Peygamber’den sonra en faziletli insan Hz. Ali’dir. Resûlullah (s.a.v.) onu ismen değil vasfen tayin etmiştir.

✓ Hz. Ali, verdiği mücadelelerde ve yaptığı savaşlarda haklıdır.

✓ Fazilet yönünden Hz. Ali kadar olmasalar da, ilk iki halifenin tayini de caizdir. Onlara biat eden ashaba sövülemez.

✓ Büyük günah işleyenin arkasında namaz kılmak caiz değildir.

✓ Büyük günah işleyen, tövbe etmeden ölürse ebedî olarak cehennemde kalır. ✓ Mest üzerine mesh edilir.

✓ Âdil olsun zalim olsun herkesin arkasında namaz kılınır.

✓ Ehl-i Kitabın kestiğini yemek caizdir. ✓ Mut’a nikâhı yasaktır.

2.özet;

Zeydiye mezhebi nedir

Hüseyin'in torunlarından Zeyd bin Ali'nin Emevî halifesi Hişam'a karşı ayaklanması sonucu ortaya çıkan Şii mezhebidir. Zeydî fıkhının tâkipçileri diğer Şiî mezheplerinde olduğu gibi ilk dört imamı kabul ederler ancak beşinci imam olarak Muhammed el Bakır yerine kardeşi Zeyd bin Ali'yi kabul ederler.14-Nov-2017

Zeydiye mezhebinin özellikleri nelerdir?

Zeydiyye mezhebinin temel görüşlerini Tevhid, Adalet, el-V'ad ve'l-Va'id, Emr-i bi'l- Ma'ruf ve Nehy-i Ani'l-Münker ve İmamet konuları etrafında şekillenmektedir. Bu beş esas aynı zamanda Zeydiyye'nin mezhep esasları olarak da kabul edilmektedir.

Sünnilikten sonra en yaygın mezhep nedir?

Şiîlik veya Şialık (Arapça: اَلشِّيعَة eş-Şia, Farsça: شِیعَه Şia), bir İslâm mezhebi. Sünnilikten sonra gelen ikinci geniş nüfusa sahip mezheptir ve İslam dünyası içerisinde -15'lik bir kısmı oluşturur.

Yemen de yaşayan Müslümanlar tarafından kabul edilen mezhep nedir?

Sünnilerin yanı sıra, Yemen'in önemli bir kısmı bütün Şiî mezhepleri gibi dini olmaktan ziyade siyasi özellikler taşıyan ve Sünniliğe en yakın Şii mezhebi olarak kabul edilen Zeydilik'e mensuptur. Mezhep ismini Hz. … Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 30-35'i bu inancı benimsemektedir.

Zeydiye mezhebinin kurucusu kimdir?

Zeydîler'in Yemen hâkimiyeti 280 (893) yılında Hâdî-İlelhak lakabıyla anılan Yahyâ b. Hüseyin tarafından kuruldu. Yahyâ, Kāsım b. İbrâhim er-Ressî'nin ardından Zeydiyye'nin en önemli temsilcisi kabul edilir (Ali b.

Zeydiye mezhebi hangi mezhebe yakındır?

Zeydîler fıkıh açısından Sünni mezhepleri olan Hânefîlik ve Şafiîlik ile Şiîliğin Câferî fıkhına, itikad veya kelâm açısından Zeydîler diğer Şiî mezheplerinde olduğu gibi Mutezile'ye yakındırlar.Zeydiye Mezhebi, Kur'ân, Sünnet, icma, istihsan, kıyas, maslahat-ı mürsele ve akıl delillerini kabul eder.

Zeydiyye mezhebi hangi mezhebe yakındır?

Zeydiyye, Şia'nın Ehl-i Sünnet'e en yakın kolu olup, sahâbe hakkındaki görüşleri imâmet anlayışları çerçevesinde şekillenmiştir. Zeydîler, Hz. Peygamber döneminde sahâbenin İslam'a bağlılıkları, sadâkatle İslam'a hizmet ettikleri ve Hz. Ali'nin Hz.

Şii mezhebi kime inanır?

Şiiler Peygamberin damadı Hz. Ali'nin ve onun torunlarının ve ailesinin peygamberin ölümünden sonra İslam dünyasının başına geçmesi gereken kişiler olduğuna inanır.

Açıklama:

İYİ DERSLER

EN İYİ SEÇER MİSİN???