Jeotermal enerji Güneş enerjisi Rüzgar enerjisi Hidroelektrik enerji Tabloda yazılı olan enerji türlerinin tamamı aşağıdaki sorulardan hangilerine cevap ola bilir? 1. Çevre dostu enerji kaynakları hangileri dir? II. Elektrik enerjisi elde etmek için hangi enerji kaynakları kullanılır? III. Yenilenebilir enerji kaynakları hangileri dir? A) Yalnız III C) II ve III B) I ve II D) I, II ve III​

Sagot :

Cevap:

Cevap D

Sana şu notu hazırladım sınavda yardım olucak;

JEOTERMAL ENERJI NEDIR?

  Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir diğeri ise Jeotermal enerji (jeo’nun anlamı ‘yer’, termal’in anlamı ise ‘ısı’ anlamına gelir) yer kabuğunun çeşitli bölgelerinde ve derinliklerinde toplanmış ısının yani sıcaklığın oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır.

   Jeotermal enerji de bu jeotermal kaynak veya kaynaklardan ve bunların oluşturduğu jeotermal enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı ve kullanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil dostu yani doğa dost bir enerji türüdür.

Jeotermal kaynaklar ile;

Mineraller içeren içme suyu (maden suyu vs.) üretimi,

Merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma/soğutma uygulamaları,

Termal turizm’de kaplıca amaçlı kullanımı,

Karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve minerallerin üretimi,

Proses ısısı temini, kurutma işlemleri gibi endüstriyel amaçlı kullanımları,

Düşük sıcaklıklarda (30 °C’ye kadar) kültür balıkçılığı,

Elektrik enerjisi üretimi,

gibi uygulama ve değerlendirme alanlarında kullanımlar gerçekleştirilmektedir.

  Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olması en büyük özelliklerinden birisidir jeotermal enerji ve Türkiye gibi jeotermal enerji açısından verimli ve şanslı sayılacak ülkeler için öz kaynak teşkil etmektedir. Temiz bir enerji ve çevre dostu olması; yanma ve yakılma teknolojileri kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sahip olması; tarımda, endüstride, konutlarda, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar ve koşullar sunması; rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından tamamen bağımsız olarak bulunması; kullanıma hazır niteliği; fosil enerji (bkz. “fosil yakıtlar, kömür”)veya diğer enerji kaynaklarına göre (bkz “Güneş enerjisi nedir?, Rüzgar enerjisi nedir?“)çok daha ucuz olması; arama kuyularının doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon alanlarına dönüştürülebilmesi; yangın, patlama, zehirleme gibi maddi, manevi ve hayati risk faktörleri taşımadığından güvenilir olması; % 95’in üzerinde enerji verimliliği sağlaması; diğer enerji türleri üretiminin (hidroelektrik enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, fosil enerji) aksine tesis alanı ihtiyacının maddi anlamda asgari düzeylerde olması; yerel niteliği nedeniyle ithalinin ve ihracının uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmemesi; mazot, kömür, odun gibi taşınması problematikler içermediği için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı; gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır.

  Yağmur, kar, deniz, göl ve magma sularının yer altındaki gözenekli ve çatlaklı kayaç kütlelerini besleyerek oluşturdukları jeotermal yeraltı su rezervleri, yeraltı ve reenjeksiyon koşulları devam ettiği müddetçe yenilenebilir, kullanılabilir ve sürdürülebilir özelliklerini korurlar. Kısa süreli atmosfer koşullarından etkilenmezler. Reenjeksiyon, jeotermal rezervuarlardan yapılan sondajlı üretimlerde jeotermal akışkanın çevreye atılmaması ve rezervuarı beslemesi bakımından, işlevi tamamlandıktan sonra tekrar yer altına gönderilmesi işlemidir. Reenjeksiyon birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir.

  Jeotermal enerji üretimini kavramış bir çok ülke bu alanda çok uzun yıllar önce çalışmalar yapmışlardır zaten ve bu alanda bir çok örnek mevcuttur. Örneğin: İtalya’nın Larderello Kasabasında 1904 yılından günümüze kadar, Amerika’nın Kaliforniya Eyaleti’nde Geyser (Gayzer) sahasından da tam 48 yıldır jeotermal elektrik halen üretilmektedir.

  Jeotermal enerji kullanım alanlarından jeotermal kaynaklı merkezi ısıtma sistemi kullanan bir çok örnekte mevcuttur. Örneğin: Amerika’da Idaho, Boise’de 1890’dan beri, İzlanda’nın Başkenti olan Reykjavik’te 1934’ten beri ve ayrıca Fransa’nın Başkenti Paris Banliyölerinde 85.000 konut jeotermal kaynaklı merkezi ısıtma sistemi bulunmaktadır ve bu jeotermal ısıtma sistemi ile ısınmaktadırlar.

Bir önceki yazımız olan Biyoyakıtlar başlıklı makalemizde bioyakıt, biyoyakıt ve biyoyakıt nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Açıklama:

iyi dersler

en iyi seçer misin???