15. Gözleri yaş dolu yorgun bulutlar Gökte gezip gezip iner dağlara Bazı birbiriyle sarmaşıp ağlar Bir gariplik tavrı siner dağlara Bu dörtlüğün I. ve III. dizelerinde kullanılan kafiye (uyak) çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Cinasli uyak B) Yarım uyak C) Tam uyak D) Zengin uyak E) Tunç uyak​

Sagot :

Cevap:

Selam!

Cevabımız zengin uyak olmalıdır!

ŞİİRE BAKTIĞIMIZDA:

GÖZLERİ YAŞ DOLU YORGUN BULUTLAR

GÖKTE GEZİP İNER DAĞLARA

BAZI BİRBİRİYLE SARMAŞIP AĞLAR

BİR GARİPLİK TAVRI SİNEK DAĞLARA

I. Ve III. dörtlüğün uyumu -"LAR" ekidir.

Lar eki 3 harf olduğu için biz buna ZENGİN UYAK deriz.

Peki Zengiin Uyak Nedir?

Zengin uyak, diğer adıyla zengin kafiye, dize sonlarındaki ses benzerlikleri ile bulunur. Yani dize sonunda 3 ve daha fazla ses benzerliği var ise bu zengin uyaktır. Uyak öncesi redif olabilir, bunlar kafiye sayılmaz.

DİĞER SEÇENEKLERE BAKTIĞIMIZDA;

Cinaslı uyak nedir?

Cinaslı uyak, yazılışları aynı olup da farklı manalara gelen kelimelerle yapılan uyak çeşididir. Bu kafiyelerde sesteş kelimeler kullanılır. Başta Fuzuli, Nedim, Nefi ve Baki olmak üzere birçok Osmanlı şairi, gazel ve kafiyelerinde cinaslı uyak kullanmıştır.

Yarım Uyak Nedir?

Yarım uyak, dize sonundaki tek ses benzerliğine dayanan uyak türüdür.

Tam Uyak Nedir?

Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.

SON OLARAK Tunç Uyak Nedir?

Tunç uyak şiir sanatındaki zengin uyaklardan biridir. Şiir mısralarında üç sesten fazla benzeşme olduğu durumlar tunç uyak olarak adlandırılır. Tunç uyakta genellikle bir sözcük diğer mısradaki sözcüğü kapsar. Ancak şiirde bir sözcüğün diğer bir sözcük tarafından kapsandığı her durum tunç uyak olarak adlandırmaz.

Açıklama:

CEVABIMIZ D SEÇENEĞİ OLACAKTIR EN İYİ SEÇERSENİZ ÇOK MUTLU OLURUM