ziraat bankasi tarım alanında yaptıgı çalışmalar​

Sagot :

Cevap:

23 Mart 1916 da bir yasa çıkarılmış ve bu yasa ile beraber Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak, tarımın gelişmesine destek olarak tahvil çıkarabilme, genç çiftçilere destek olma, tarım işletmelerine ortak olma, gerektiğinde hayvan, tohumluk, toprak ve tarım aletlerini alarak , çiftçilere satma veya kiralama gibi yetkilere kavuşmuştur.

İlk yerli traktörün üretilmesinde katkısı vardır.

Çiftçilerin yatırımları için kaynak görevi görür.

Damızlık hayvan ithaline yardımcı olarak, meraların ıslah edilerek et ve süt üretimi için uygun yerlerin sağlanması

Kurtuluş Savaşı sonrası tarımsal destekler sağladı.

Açıklama:

İyi dersler

Cevap:

Her alanda hızlı bir gelişme gösteren Banka, ortak olduğu bir Türk-Amerikan şirketinin ilk yerli traktörünü üretmeye başlamasıyla Türk tarımında yeni bir dönemin açılmasına öncülük eder. Pulluk ve karasabanın bırakılıp traktör ve biçer döğer döneminin başlatılması doğal gübre yerine kimyevi gübre kullanılır olması, sağlıklı ve verimli tohumluklar sağlanması ve haşere mücadelesi için verilen destekler bu yolda atılan yeni adımlar ve atılımlar olur. Tarla ıslahı ve sulama konularında yapılan yatırımlara destek verilir. Meyvecilik alanlarında verilen krediler meyveciliğin gelişmesini ve ihracatın çeşitlendirilmesini sağlar. Çiftçilerin örgütlenmesi sonucunda kurulan kooperatifler için gerekli kaynak bankanın olanaklarıyla karşılanır. Damızlık hayvan ithaline yardımcı olunarak meraların ıslah edilmesi et ve süt besiciliğin geliştirilmesi, bunlarla ilgili sanayilerin kurulması sağlanır.

Arıcılıktan ipekböcekçiliğine kadar birçok alanda özendirici krediler Ziraat Bankası imkânlarıyla sağlanır.

Köylünün büyük gereksinimi olan tarım makine ve gereçlerinin yurt içinde yapılmasına mali destek sağlanır. Böylece daha önceleri ancak devlet çiftliklerinde görülen çeşitli modern tarım makine ve araçları bankanın ucuz kredi olanaklarıyla özel tarım alanlarında da kullanılmaya başlanmış ve hızla yaygınlaşmıştır. Bu sayede üretim artmış, tarlalar yeniden ekime hazır hâle getirilip çiftçiye 2. ürün alabilme olanağı sağlanmıştır.

Açıklama: