Yıldırım ve şimşek gibi doğa olaylarının gerçekleşmesinin canlılar için önemi nedir? Bu olaylar gerçekleşmeseydi dünyamızda neler olurdu?

acil lütfen kompozisyon lazım bunu. ile ilgili kompozisyon lazim​


Sagot :

Yıldırım ve şimşek gibi doğa olaylarının gerçekleşmesi azot döngüsünün tamamlanmasını sağlar. Buna göre azot döngüsü sayesinde proteinler oluşur ve canlılık faaliyetleri gelişir. Azot döngüsü yaşanmasaydı canlılık faaliyetleri gerçekleşemezdi.

Azot Döngüsü Yaşam Açısından Önemi

Dünyada meydana gelen madde döngülerinin yeryüzündeki canlı yaşamı açısından büyük önemi bulunur. Madde döngüleri olmasaydı canlılar bu durumdan olumsuz etkilenirdi.

Protein, canlı hücrelerin yapı taşıdır. Bu açıdan canlılık için gereklidir. Protein yapısında bulunan azot, atmosferde %78 kadar bulunur. Atmosferdeki azot gazı bitkiler ve hayvanlar tarafından doğrudan kullanılamaz. Azot gazının kullanılması için azotlu bileşikler haline gelmesi gerekir.

Azot gazı, şimşek ve yıldırım gibi doğa olayları ile gökyüzünden toprağa geçer. Baklagillerin köklerinde bulunan belirli bakteriler bu bitkilerin protein ihtiyacını karşılamaları için topraktaki azotu bitkiye alır. Bitki yapısına katılan azot, besin zinciri sayesinde canlılara aktarılır.

Ayrıştırıcılar, canlı atıkları ve yaşamını yitiren organizmaların yapısındaki proteinleri ayrıştırarak azotlu bileşik ve azot gazı haline getirir. Bu şekilde azot yeniden bitkilerin yapısına ve besin zincirine katılır.

Ayrıştırıcılar hangi madde döngüsünde etkili değildir?

https://eodev.com/gorev/5959100

Başarılar!

Bsahiner

#team1

View image Bsahiner

Merhaba^^

Açıklama:

Madde döngüleri, canlıların yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmeleri için gerekli olan olaylardır. Oksijen döngüsü, karbon döngüsü, su döngüsü ve azot döngüsü olmak üzere 4 çeşit madde döngümüz bulunmaktadır. Tüm bu döngüler farklı gibi görünsede hepsi birbirleriyle ilişkili ve canlılar için olmazsa olmaz olaylardır.

Yıldırım ve şimşek olayları da azot döngüsünün birer parçasıdır. Bizlerin büyüme ve gelişmesinde proteine ihtiyaç duyulur. Azotla ise proteinlerin yapısında karşılaşmaktayız. Bu nedenle bizim protein ihtiyacını karşılayabilmemiz için gereken azotu almamız lazım.

Havada %78 oranında azot bulunmasına rağmen canlılar bu havadaki azotu direkt olarak alamazlar. Yıldırım ve şimşek olayları sayesinde havada bulunan azot, toprağa geçmektedir. Baklagillerin köklerinde bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler bitkiler için topraktaki azotu alırlar. Bitkide bulunan azot, bitkiyi yiyen tüketici tarafından artık tüketiciye geçecektir. Böylece besin zincirinde bulunan canlılar bu azottan faydalanacaktır.

Canlıların atıkları ve ölü atıkların temizliğinden sorumlu olan Ayrıştırıcılar ise bu canlıların yapısındaki proteini ayrıştırdıktan sonra tekrardan azot gazı haline gelir ve havaya bırakılır. Bu durum başlangıçtaki halini alarak döngü halinde devam etmektedir.  

  • Eğer yıldırım ve şimşek olayları gerçekleşmese bizler havadaki azottan faydalanamayacaktık, gerekli olan azot ihtiyacımızı karşılayamadığımız için de protein eksikliği olacaktı. Proteinin eksikliği canlılık faaliyetlerini yerine getirememek demektir. Bu nedenle canlı yaşamı son bulmuş olurdu.

Kolay gelsin!!

#MissTeacher