Selamlaşma adabı nedir? Açıklayınız.

Sagot :

Cevap:                                   merhaba

selamlaşma adabı nedir

Selamlaşma İslam’ın bize kazandırdığı güzel adetlerden biridir. Selam Rabbimizin “Barış, güven, esenlik” anlamına gelen güzel isimlerinden biridir. Birine selam verdiğimiz zaman, ona “ Kardeşim, benden sana zarar gelmez, benden yana güvendesin” mesajını vermiş oluruz.

Selam vermek sünnet, almak farz-ı kifayedir. Sünnet oluşunu şu Hadisten anlamaktayız: “İman etmedikçe Cennete giremezsiniz.  Birbirinizi sevmedikçe mükemmel bir imana sahip olamazsınız. Onu yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şeyi haber vereyim mi? Selamı aranızda yayınız.” (Müslim, İmam 93)

Kim kime öncelikle selam vermelidir?

“ Binitli kimse, yürüyene, yürüyen oturana, küçük büyüğe, az olanlar çok olanlara öncelikle selam vermelidir.”2 (Buhari, İstizan 7)

Selamlaşma âdetini yaygılaştırarak canlı tutmak için önce kendimiz uygulamalıyız, sonra çocuklarımıza ve yakınlarımıza uygulamaları için tavsiyede bulunmalıyız. Meselâ eve girdiğimizde eşimize ve çocuklarımıza, iş yerinde iş arkadaşlarımıza, alış veriş yerlerinde görevlilere, yolda karşılaştığımız tanıdıklara selam vermeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

umarım yardımcı olmuşumdur

iyi dersler

#01Masal01

Açıklama:

Cevap:

İslâm dini getirdiği eşitlik ve fazilet anlayışına uygun olarak bir selâmlaşma âdâbı oluşturdu. Sünnet ve örf bunun verilişini "esselâmü aleyküm" veya "selâmün aleyküm", alınışını da "aleykümüsselâm, aleykümselâm, ve aleykümüsselâm ve rahmetullahi ve berekâtüh" şeklinde belirledi.

SELAMLAŞMA ADABI NASIL OLMALIDIR??

< Konuşmadan evvel selam vermek.

< En güzel selam şeklini seçmek.

< Selama karşılık vermek.

< Uygun bir ses tonu kullanmak.

< Telefon görüşmelerinde, mektup yazışmalarında selam adabına riayet etmek.

< Bir yerden ayrılırken selamı gözetmek.

< Öğrenmeleri için çocuklara selam vermeyi ihmal etmemek.

Dinimize göre selamlaşma adabı nasıl olmalıdır?

< Bir Müslüman, Selam kelimesi ile selamlandığında, Müslüman olmayana karşılık verecektir (“ve Aleykümüsselam ve-Rahmetullah”)

İnsanlarla çevremizdeki tanıdıklarımız selamlaşırken şu kurallara uymalıyız

Müslüman olarak selamlaşmada ilk önce selamünaleyküm diyerek başlamak.

Selam verildikten sonra merhaba nasılsınız gibi ifadeler kullanmak.

Selam verdiğimiz kişi yaşça bizden daha büyük ise onun konuşmasını beklemek hal hatır sormayı ona bırakmak.

Hangi insanlara selam verilmez?

Şu kimselere ise, yalnız o hâllerde iken selâm verilmez:

Namaz kılanlara.

Hutbe okuyan ve hutbeyi dinleyenlere.

Kur'ân-ı kerîm okuyan ve dinleyenlere.

Vaaz eden ve dinleyenlere.

Fıkıh dersi çalışanlara.

Dîn dersi veren ve dîn dersi ile meşgûl olanlara.

Eşleri ile meşgûl olanlara.

Eve girerken selam verilir mi?

âyete göre evde kimse olmasa bile eve giren şahsın kendi kendine selâm vermesi gerekmektedir. böyle bir durumda verilecek selâm da “es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn” şeklinde olacaktır.

Banyoda selam verilir mi?

Mesela, ezan, Kur'an-ı Kerim ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selam vermek mekruh kabul edilmiştir. Ancak avret mahalli örtülü bir şekilde banyo yapan kimsenin, kendisine verilen selamı alması caizdir

Bacak bacak üstüne atana selam verilir mi?

sembolik bir saygı biçimidir. aslında doğrusu ortam müsaitse ve bir uğraş söz konusu değilse ayakta size selam vermiş bir insana aynı şekilde selam vermek daha makbuldür. eger bacak bacak üstünde ise yapilan eylemdir. değilse zaten iniktir.

Ezan okunurken neden selam verilmez?

* Ezan okunurken, * Abdest alınırken selam verilmez. İslam öyle bir ahlak ve değerler zincirine sahiptir ki, insanoğlunun kafasını meşgul eden bir durumda onu rahatsız etmeden sünnetin tehir edildiği bir sistem sunar. ... Ezan okuyan kişiye de, selam verilmez

Sadece selam diyene ne denir?

Daha ayrıntılı bir selam verildiğinde şöyle söylenmektedir. Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.

Açıklama: En iyi seçer misin? Aklıma gelen ve merak edilen soruların cevaplarını yazdım.