Sagot :
hücrelerin enzimleri kullanarak, ultraviyole ışınlar ve diğer karsinojenlerle hasar gören DNA’yı nasıl tamir ettiğini açıklayan çalışmaları götürmüştür. Sancar, DNA onarımında görevli enzimleri saflaştırarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Maxicell adını verdiği bu yöntem pek çok araştırmacı tarafından pek çok proteinin saflaştırılması için halen kullanılmaktadır.
DNA onarım mekanistiğini anlamak, insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Onarım sistemlerinde sorun olan kişiler, kanser gelişimi açısında belirgin olarak daha yüksek risk taşımaktadırlar, çünkü DNA’larına hasar veren mutasyonlar düzeltilememektedir. Bununla birlikte, kanser hücreleri DNA’ya yamaladıkları enzimleri kullanarak hasarlı da olsalar hayatta kalmaya devam etmektedirler ve böylelikle tümör hücrelerinde DNA onarım yollarını hedefleyen tedavilere artık ilgi odağı oluşmuştur.
Burada belki önemli bir çelişki herkesin aklına gelmektedir: Öyle tedaviler geliştirilmelidir ki sağlıklı hücrelerimizin DNA onarımını engellenmemeli, fakat kanser hücrelerinin DNA’larını onarmalarını engellenmelidir.
DNA onarım mekanizmaları bilim dünyasını daha uzun yıllar meşgul edecek, ayrıca bu alandaki keşiflerin pratik sonuçları yeni kanser tedavileri olarak karşımıza çıkacaktır.
Açıklama:
İsveç'teki Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre; Sancar, Lindahl ve Modrich 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.
ii dersler
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.