Sagot :
Mıknatısın ilk kez Manisa yakınlarında bulunduğu sanılmaktadır. Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir.mıknatısın çektiği maddelere manyetik madde, çekmediği maddelere ise manyetik olmayan madde denir. Mıknatısın manyetik maddelere uyguladığı çekim kuvveti, manyetik kuvvettir. Bir mıknatısın iki kutbu vardır. Mıknatısın kuzeye yönelen ucuna kuzey kutup, güneye yönelen ucuna güney kutup denir. Kuzey kutup N, güney kutup S sembolü ile gösterilir.
Mıknatısın uç kısımlarındaki manyetik kuvvet diğer bölgelerine göre daha fazladır. Bilim insanları bir mıknatısın çekim etkisinin fazla olduğu bölgeleri mıknatısın manyetik kutupları olarak nitelendirir.
Bir mıknatıs ne kadar bölerseniz bölün manyetik özellikleri hiçbir zaman kaybolmaz. Bir mıknatıs çok küçük parçalara bölünse bile mıknatıs özelliği sürer.
Mıknatısların aynı kutupları birbirine yaklaştırılırsa mıknatıslar birbirini iter. Mıknatısların zıt kutupları birbirine yaklaştırılırsa birbirini çekerler.
* Pusula iğnesi bir mıknatıstır. Yerin manyetik alanı iple asılı bir çubuk mıknatısa uygulandığı gibi pusula iğnesin de bir kuvvet uygulanır. Pusula iğnesinin kuzey kutbu yerin kuzey kutbunu gösterir. Pusula iğnesinin kutbunun gösterdiği coğrafik kuzey kutbu, manyetik güney kutbu olmalıdır. Aynı durum manyetik kuzey kutbunun bulunduğu, coğrafik güney kutbu içinde geçerlidir.
*Aynı kutuplu iki mıknatısın oluşturduğu manyetik alanları mıknatısın manyetik alanıdır. Manyetik alnın büyüklüğü, manyetik alan kuvvet çizgilerinin sayısına bağlıdır.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.