Sagot :
^^ ѕєℓαм ^^
*İşi yapan gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere etken fiil denir. Örnek: 'Babam her gün kitap okuyor. ' cümlesinde okuma işini yapan kişi bulunur.
*Ne sorusuna karşılık belirtisiz nesne, neyi sorusuna cevaben belirtili nesne alabilen fiillerin tamamına geçişli fiil denir. Bu fiiller, -dır, -tir veya -t eki aldığında ettirgen fiil olurlar. Örnekler: 1- Refik, tüm gün odasından çıkmadı ve kitap okudu.
Edilgen çatılı fiiller, “-l, -n” edilgenlik eklerini alarak oluşurlar. Çünkü bu ekler, yüklemde gösterilen işin kim tarafından yapıldığını belirsizleştirir ve cümleyi edilgen hâle getirir. ... Ayrıca edilgen cümlede soruları kimin çözdüğü belirsizdir, yani işi yapan kişi veya kişiler belli değildir.
Nesne alamayan cümlelere geçişsiz fiil denir. Yani bu cümlelerde herhangi bir şekilde nesne bulunmaz ya da bulunamaz. Buna bir örnek vermek gerekirse şu cümleyi yazmak mümkün; ''Ben koşmak için dışarı çıktım.''
>>Cevabımız 'b' şıkkı.
>>> Başarılar Diliyorum <<<
&En iyi cevap seçersen sevinirim. =)
#ofb
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.