Sagot :
SELAM☕
- çiğ nasıl oluşur?Çiğ, havadaki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşmasıdır. ... Çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir. Havadaki fazla su ise topraktan, bitkilerin yapraklarından, ya da yağmurlu bir günün ardından oluşan buharlaşma veya sıcaklığın doyma noktasına kadar düşmesiyle oluşur.
- Çiğ nedir?havada buğu durumundayken akşamın, gecenin serinliğiyle yere inen ya da bitki yaprakları üzerinde toplanan su damlacıkları.
SELAM ☑️
^ Çiy Nedir?
Havada bulunan su buharının, soğuk bir yüzey ile temasa geçerek, sıvı hale gelmesi üzerinden su damlası şeklinde görülmesi çiy olarak bilinir.
^ Çiy Nasıl Oluşur?
Genelde bulutsuz gecelerde ısı değişimi ile beraber, su buharı havada soğuk bir yüzey ile temasa geçer. Yaşanan ısı değişimi üzerinden su buharı sıvı hale gelir ve su damlası şeklinde yeryüzüne düşer.
^ Çiy Düşmesi Neden Olur?
Havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda çiy düşmesi yaşanır. Özellikle Havadaki buharlaşma ile beraber yüzeydeki değişiminin donma noktasına gelmesi ile teması üzerinden çiy düşmesi oluşur. Genel olarak bulutsuz gecelerde meydana gelen ısı değişimi ile beraber yaşandığını söylemek mümkün.
Ek Bilgimize Bakalım Kısaca :)
Hava Olayı Nedir?
Rüzgâr, nem, yağış gibi meteoroloji ile ilgili olan olaylara hava olayı denmektedir. Hava olayları, günlük yaşamımızı derinden etkileyen en temel etkenler arasında yer almaktadır. Hava olayları şu şekilde sıralanmaktadır: yağmur, sis, kar, rüzgâr, sıcaklık. Hava olayları rüzgâr ve kar gibi geçici olaylar da olabilir; sıcaklık gibi sürekli olarak var olan ve değişen bir değer de olabilir.
Hava Olayları Nasıl Oluşur?
~Hava olaylarını etkileyen en temel etken dünyanın güneş etrafında dönmesidir. Bu şekilde mevsimler meydana gelmekte ve hava olayları derinden değişmektedir.
♪Güneş ışınlarının dik geldiği yerlerde hava sıcaklığı daha yüksekken, güneş ışınlarının yatay olarak geldiği yerlerde ise hava daha soğuktur. Yıl içerisinde güneş ışınlarının açısı sürekli olarak değişmektedir. Böylelikle sıcaklık değişimi olmakta ve hava değişimleri de meydana gelmektedir.
⊰Hava sıcaklığı gün içinde de değişir. Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar.
• Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır. Şimdi bu hava olaylarının nasıl oluştuğunu öğrenelim
Rüzgâr Ne Anlama Gelir?
⊰ Havanın yüksek basıncının alçak basınç olan bölgelere hareket etmesi üzerinden rüzgar oluşmaktadır. Daha doğrusu yüksek basıncın alçak basınç olan noktalara hareket etmesi üzerinden rüzgarın oluştuğunu söylemek mümkün. Daha sonra bu şekilde havanın yer değiştirmesine rüzgar denmektedir.
♪Birbirlerine itmesi veya yer değiştirmesi kapsamında rüzgar meydana gelir. Bu doğrultuda sürekli rüzgarlar, mevsimlik rüzgarlar ya da yerel rüzgarlar gibi farklı şekillerde çeşitleri bulunmaktadır. Konumlardan ve sebeplerden bu rüzgarlar ortaya çıkmaktadır. Bazıları yıl boyunca devam eder bazıları ise kısa süre içerisinde etkisini kaybederek yok olur.
Rüzgar Nasıl Oluşur?
Rüzgarın oluşumundaki temel unsur sıcaklık farkıdır. Bölgesel açıdan ortaya çıkan sıcaklık farkları rüzgarın hareket etmesine olanak tanımaktadır. Havadaki sıcaklık arttıkça ortamda yer alan atom parçacıkları daha hızlı hareket etmeye başlar. Bu doğrultuda enerji düzeyleri artış gösterir. Aynı şekilde Soğuk havalarda atomların hareketleri yavaşladığı için buna paralel olarak enerjileri de düşer. Bu sebepten dolayı sıcak havalarda rüzgar daha hafif bir etki yaratırken, soğuk havalarda ise ağırlaşır. Bu şekilde rüzgar oluşumu ile beraber mevsimsel şartlara bağlı olarak farklı zamanlarda şiddeti değişkenlik gösterir.
±Rüzgarın Oluşumu Hakkında Bilgi±
Sıcaklığın etkisi ile beraber havanın yer değiştirmesi üzerinden basınç farklılığının oluşması, rüzgarın ortaya çıkmasına etken olmaktadır. Bu durum rüzgar meydana geldiğinde belirli bir zaman sürmeye devam eder. Sıcaklık farkı ne kadar yüksek ise rüzgarın şiddeti de bir o kadar artar. Rüzgarlar bulunduğu konum itibariyle bu şekilde oluşurken, aynı zamanda farklı noktalardan hareket etmek suretiyle de ulaşmaktadır.
'FIRTINA NEDİR?'
Rüzgarın belli bir hızın üzerinde şiddetle esmesine fırtına adı veriliyor. Bir rüzgara fırtına denilebilmesi için rüzgar hızının meteoroloji tarafından belirlenen verilerin üzerinde olması gerekiyor. Rüzgar hızı bulunduğu ortama göre de değişiklik gösterebiliyor. Denizde, dağda, yaylada ya da şehirde olan rüzgarın hızı etrafındaki coğrafi etkilere göre değişkenlik gösterebilir. 34 knot / 8 bofor üzerinde rüzgar görüldüğünde bu rüzgara fırtına adı veriliyor.
~`FIRTINA NASIL OLUŞUR?~`
Dünyada iki çeşit basınç alanının var olduğu biliniyor. Yüksek ve alçak şeklinde isimlendirilen bu basınç alanları rüzgar oluşumunda etkili. Yüksek basınçlardan alçak basınçlara doğru yatay bir şekilde hareket eden havaya rüzgar deniyor. Eğer bu hareket normal seyrinin üzerinde bir hızda gerçekleşirse rüzgarın fırtınaya dönüştüğünü söyleyebiliyoruz.
Deniz ve okyanuslarda fırtına olayı daha şiddetli oluyor çünkü hava kütleleri su kütleleriyle birleşiyor. Karada oluşan rüzgarların en büyük kaynağı diğer hava olayları. Yağmur ya da karla birlikte gelen rüzgar fırtına oluşumuna sebep oluyor.
KASIRGA NEDİR?
En büyük doğal afetlerden birisi olarak bilinen kasırgalar, gök gürültülü fırtına üreten düşük basınçlı bir çekirdeğe sahiptirler. Ayrıca kasırgalar büyük bir atmosferik dolaşım mekanizması olarak da tanımlanmaktadır. Eğer ki bir fırtına, saatte 200 KM'yi geçerse kasırga olarak adlandırılır.
KASIRGA NASIL OLUR?
Kasırga oluşumu şu şekildedir; ilk önce okyanus yüzeyindeki ılık ve nemli hava hızla yükselmeye başlar. Daha sonra ılık hava yükseldikçe, içindeki su buharı da yoğunlaşarak fırtına bulutları ve yağmur damlalarını meydana getirir. Ardından
Yoğunlaşma, gizli yoğuşma ısısı denen bir ısı meydana getirir. Son olarak ısı yukarıdaki havayı ısıtır ve yükselmesine neden olur bunun sonucunda kasırgalar meydana gelir.
KASIRGA YAĞIŞI EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR?
Kasırgalar genellikle, Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hâriç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde oldukça fazla meydana gelmektedirler. Bu doğa afete genelde Ağustos, Eylül aylarında Antillerde rastlanmaktadır.
İklim Ve Hava Olayları Arasındaki Farklar Nelerdir?
İklim bir bölgenin güneşe uzaklığı, yer şekilleri ve doğal ortamından etkilenen ve uzun süre takip edilerek belirlenen durumlardır. Hava olayları ise kısa zamanda meydana gelen hava ile ilgili durumlardır. İklim olayları kesin olarak tahmin edilebilirken hava olayları kısa zamanda belirlenebilen özelliktedir ve tahmini olarak bilinmektedir. İklim olaylarında yaşanan değişkenlikler çok az olmaktadır. Hava olayları ise değişken olabilmektedirler.
Hava olayları bir bölgenin yağışlı, güneşli, rüzgarlı olacağını ortaya koyarken iklim ise süreklilik oluşturarak bir bölgenin hangi aylarda yağış alıp almayacağı sürekli olarak gözlenebilmektedir.
İklim İle Uğraşan Bilim İnsanlarına Ne Denir ?
İklim bilimi ya da klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalı. Klimatoloji ile ilgilenen bilim insanlarına klimatolog denir.
Hava Olayları İle Uğraşan Bilim İnsanlarına Ne Denir?
Dünyanın etrafını hava sarmıştır. Bunu aynı zamanda hava küre denir. %78 azot ve %21 oksijen ile beraber, %1 karbondioksitin yanı sıra su buharı ile beraber birçok farklı gaz üzerinden hava küre oluşmuştur. Havadaki sıcaklık farkından ve yine nem sebebiyle meydana gelen değişimleri hava olayları denir. Hava olayları ile beraber hava olaylarını etkileyen bilim dalına ise meteoroloji denir. Bu konuda hava olaylarını inceleyen insanlara ise meteorolog denir.
#Øptìtìm ☘️
#PembeBoncuklar{±Rehberim±}
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.