Sagot :
Açıklama:
Yeniçeri, Osmanlı Devleti’nde askerî bir sınıftı. Kuruluşunu Orhan Gazi veya I. Murad dönemlerine dayandıran farklı görüşler bulunmaktadır.
Devşirme, Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanması, sıkı bir eğitimden geçirilerek üstün bir asker veya bürokrat oluşturulması sistemidir.
Cevap:
~♡~
⚘♤ʏᴇɴįᴄᴇʀɪʟᴇʀ ᴅᴇᴠʀɪsᴍᴇ sɪsᴛᴇᴍɪ,
✔Rumeli’deki Osmanlı halkından, şartları elverişli Hristiyan çocuklar toplanarak belli bir eğitimden geçirildikten sonra Kapıkulu askeri yapılmıştır.
✔Devşirme sistemi başlangıçta sadece Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki topraklarında uygulanmıştır. Zamanla ihtiyaçlar doğrultusunda Osmanlı sınırları içerisindeki bütün Hristiyan halk bu uygulamaya tabi tutulmuştur.
✔Devşirme Sisteminin Uygulanışı
▪ Devşirmede 9-14 yaş aralığında çocuklar tercih edilir, 15 yaşın üzerinde çocukların devşirilmesi nadir görülürdü.
▪Devşirme sırasında sancak beyi, kadı ve papazlar devşirme memuruna yardım ederlerdi. Vaftiz defterlerine bakarak şartları elverişli olanları ayrılır, anne-baba adı, köyü, sipahilerinin adları, boyu, saç ve göz rengi ile görünüşü iki deftere kaydedilirdi.
☛Kısaca:Hristiyan ailelerinden küçük yaşlarda alınan çocukların özel olarak kurulan okullarda eğitime tabi tutulmaları ve nihayet başarı düzeylerine göre Osmanlı devletinin çeşitli kademelerine ya da Osmanlı ordusunda görevlendirilmelerine dayanan bir sistemdir.☚
- İlk yeniçeriler savaş esirlerinden ve kölelerden oluşmuştur.
→Genellikle Yunan ve Arnavut çocuklar tercih edilmiştir. Sınırlar genişledikçe Bulgar, Sırp, Hırvat ve Ermeni çocuklar ocağa alınmıştır.
→Sonradan Balkan bölgelerinden Hristiyan çocuklarının devşirme sistemiyle ocağa alınmışlardır.
Devşirme Usulü,
▪ Hristiyan halktan devşirme yöntemiyle belirli sayıda çocuğun alınmasına karar verildi.
- II. Murad zamanında kanun hâline getirildi.
→İmparatorluk sınırları içerisindeki bütün Hristiyan halk bu uygulamaya tabi tutulmuştu.
→Yeniçeri Ocağına veya öteki Kapıkulu Ocaklarına geçişlerine bedergâh veya kapıya çıkma denirdi.
☘ Yeniçeri Ocağının başında Yeniçeri Ağası bulunurdu.
♡Kolay Gelsin♡
Açıklama:
★ßaşarılar☾︎
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.
Rans Other Questions
Ormansız Ülkelerin Akan Dereleri Sel Ovalarıçöl Olur Cümlesiyle Ne Anlatılıyyo Acil Lütfennnnnnnnnnn