Sagot :
Selamlar :)
Dolaşım sistemi vücudumuzdaki organlara kan taşıyıp , kanı kalbe geri getirmesidir.
Dolaşım sisteminde görevli olan yapılar :
• Kalp
• Kan
• Damar
Kalbimiz odacıklara ayrılır.
Altta 2 şer üstte 2 şer tane bulunur.
Kalbin sağ tarafında kirli kan, sol tarafında temiz kan bulunur.
Tansiyon : Kalbin vücüda pompaladıği kanın atardamarlarda yaptığı basınçtır.
Nabız : Kalbin her kasılışında atardamarlarda yapılan vuruştur.
Vücüdumuzda birbirinden farklı olan 3 damar bulunur.
Atardamar : Kanı kalpten vücudumuzdaki organlara taşır.
Toplardamar : Kanı vücuttaki organlardan kalbe taşır.
Kılcal Damar : Atardamar ile toolardamarı birbirine bağlayan damardır. Atardamardan gelen temiz kanı vücudumuzdaki organlara iletirler. Kirli kanı ve atık maddeleri toplardamara götürürler.
Vücüdumuzda 2 çeşit dolaşım türü vardır.
1 - Küçük kan dolaşımı : Akciğer ile kalp arasında gerçekleşir. Kirli kan kalpten akciğere gider. Akciğerde oksijen alan kan tekrar kalbe geri döner.
2 - Büyük Kan Dolaşımı - Kalp ile tüm vücut arasında gerçekleşir. Temiz kan kalpten atardamarlar yoluyla vücudumuzdaki organlara gider. Organlardaki kirli kanı ve besin atığını alıp kalbe gerı getirir.
Alyuvarlar : Kanda en çok olan hücredir. Amacı oksijen sağlamak. Kırmızı renklidirler.
Akyuvarlar : Vücudumuzu hastalıktan korurlar. Kanda sayisı en az olan hücredir. Vücuda mikrop geldiği zaman sayıları artar. Beyaz renklidirler.
Kan Pulcukları : Vücutta bir damar zedelendiğinde oraya gelerek kanı pıhtılaştırır ve kanın akmasını engeller. Çoğunluğu sudan oluşur.
Kan grupları
Aynı kan grubundaki kişiler birbirine kan verebilirler.
Örnek : A Rh (+) --------> A Rh (+)
B Rh (+) ---------> B Rh (+)
0 Rh (-) ----------> 0 Rh (-)
AB Rh (-) --------> AB Rh (-)
Kan bağışı yapalım :)
Sorunuzun cevabı bu kadardı.
Anlamadığınız yeri sorunuz.
@Aslı
@OptiTim
Cevap:
Merhaba
Dolaşım Sistemi Nedir?
Dolaşım sistemi ya da bir diğer adıyla kardiovasküler sistem, organlar ve kan damarları arasında dağıtım işlevini gören muazzam bir ağdır. Aynı zamanda vücudun atık boşaltma sistemi olarak da çalışır. Kar amacı gütmeyen Nemours Çocuk Sağlığı Sistemi’ne göre besinler, oksijen ve hormonlar her hücreye ulaştırılır ve bu gereksinimler sağlandıkça karbondioksit gibi atık ürünler çıkartılır.
Dolaşım sistemi hücrelerimizi sağlıklı tutmakla kalmaz aynı zamanda bizi hayatta da tutar. Nemouros’a göre kalp sürekli olarak vücudun geri kalanından, vücudun ihtiyaç duyduğu şeyleri düzgün bir biçimde sağlamak için pompalamanın ne sıklıkla olmasını yönlendiren sinyaller alır.
Örnek olarak uyku halindeyken vücut kalbe yavaşlaması için elektriksel sinyaller yollar. Ağır egzersiz yaparken kalp kaslara daha fazla oksijen ulaştırmak için daha hızlı pompalaması gerektiğine dair mesaj alır.
Dolaşım Sistemi Nasıl Çalışır?
Kalp dolaşım sisteminin tam ortasında yerleşmiştir ve ağın geri kalanına doğru kan pompalar. Michigan Üniversitesi’ne göre bu içi boş kas 4 odacıktan oluşur: üstteki iki odacık sağ ve sol kulakçıktan ( atriyum ) oluşur, sağ ve sol karıncıklar ( ventriküller ) ise kalbin alttaki iki odasını oluşturur.
Bu odacıklar kanın doğru yöne aktığına emin olmak için tek yönlü kapakçıklarla ayrılmışlardır.Dolaşım sisteminin kalan kısmı birbiriyle çalışan 2 bağımsız ağ sisteminden oluşur: pulmoner ve sistemik sistemler.
Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (NCBI ) ‘ne göre pulmoner sistem taze oksijenin kana ulaştırılması ve karbondioksitin kandan uzaklaştırılmasından sorumludur. Oksijen yönünden fakir kan kalbin sağ kulakçığına giden damarlara ulaşır. Kan doğrudan sağ karıncığa pompalanır.
Daha sonra akciğerlere girmeden önce ikiye ayrılan ve giderek daha küçük atardamarlara (arterlere ) ve kılcal damarlara bölünen pulmoner atardamara pompalanır. Küçük kılcal damarlar akciğerlerde karbondioksit ve oksijen değişimine imkân veren bir ağ oluşturur. Akciğerlerden kalbe oksijen bakımından zengin kan geri dönüş yapar.
Ardından sistemik sistem ; atardamar, toplardamar ve kılcal damar sistemini devralır.Toplardamarlar ve atardamarlar ( arterler ve veinler ) aynı olmamasına rağmen her ikiside kan damarı çeşitleridir. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre atardamarlar kalpten bütün vücuda oksijen ve besin bakımından zengin kan taşırlar. Toplardamarlar oksijen ve besin bakımından fakir kanı kalbe geri taşırlar. Kılcal damarlar en küçük damar çeşididir, toplardamarlar ve atardamarlar arasında köprü oluştururlar.
NCBI ‘ye göre oksijen yönünden zengin kan akciğerlerden geldiğinde, sol kulakçığa girer daha sonra vücuda doğru pompalanmadan önce sol karıncığa geçer.
Kan daha küçük atardamar ile vücudun her bir parçasına taşınmadan önce kan aort damarına ( vücudun en büyük atardamarı ) doğru pompalanır. Kan her hücreye besin ve oksijen ilettiği gibi kılcal damarlara ve toplardamarlara akarken karbondioksit ve diğer atık ürünler de toplanır.
Kalbin kasılması ve gevşemesi – kalp atışları- sağ kulakçığın üstünde bulunan bir hücre kümesi olan sinüs düğümü tarafından kontrol edilir. Bu sinüs düğümü, kalbin elektrik sistemi yoluyla kasları kasılmaya ya da gevşemeye yönlendiren elektrik sinyalleri gönderir.
Kalp atışı iki evreden oluşur: kalp kasılma ve gevşeme ( sistol ve diyastol ) evreleri.
İlk başta, karıncıklar kasılır ve kanı akciğer atardamarına (pulmoner atardamarı ) ya da aorta iter. Aynı zamanda kulakçıkları ve karıncıkları ayıran kapakçıklar ( valfler ) kanın geriye doğru akmasını önlemek için kapanır.
Gevşeme evresinde ise kulakçık (atriyum) ile bağlantılı olan kapakçıklar açılır, karıncıklar (ventricle ) gevşer ve kan ile dolar. Sinüs düğümü her iki evrenin de hızını kontrol eder.
Arkansas Kalp Hastanesi ‘ ne göre yetişkin bir insanda yaklaşık olarak 5 ya da 6 litre ( 5 ila 6 litreden biraz daha az) kan vücuda doğru pompalanır. Ortalama bir kalp günde 100.000 kere çarpar, 7,570 litre kanı 96,560 kilometre uzunluğundaki kan damarlarına pompalar. Kanın bütün dolaşım sistemini dolaşması yaklaşık olarak 20 saniye sürer.
iyi dersler
#Batuga
#OptiYolunda
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.