Sagot :
Cevap:
Bilindiği üzere Anadolu coğrafyası binlerce yıldır birçok farklı dil, din ve millete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu’ nun sahip olduğu doğal çevre, su kaynakları ve verimli tarım alanları daima tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. Anadolu’da birçok kültürel, ekonomik ve sosyal değişimler elbette ki fazlasıyla etkili olmuş ve bunlar günümüze arkeolojik buluntular aracılığıyla izlerini bırakmıştır. Bugün ise başlıktan anlaşıldığı üzere sizlere “Antik çağlarda Anadolu ölü gömü tekniklerinden” bahsetmek istiyorum . İtiraf etmeliyim ki tarihsel alan, müze gezileri sırasında rastladığım gömü farklılıkları ve teknikler beni içsel sorulara yönlendiriyor. Örneğin “insanoğlu için erken dönemde nasıl bir yaşam farklılığı söz konusu idi ve duygusal olarak hangi ihtiyaca cevaben ölülerini yaktılar veya çoklu gömdüler veya mezarları statü belirten eşyalarla birlikte inşaa ettiler?”
Hiç şüphesiz ki, “inanç ve öteki dünya anlayışı” insanların sosyal yaşamları kadar ölü gömü biçimlerinide fazlasıyla etkilemiştir. Yüzyıllar boyunca birbirinden farklı ihtiyaçlar, teknikler, görüşler ortaya çıkmış ve insanoğlu vefat eden yakınlarına sevgi ve bağlılığın göstergesi olarak öteki dünyada rahat etmelerini istemiştir. Böylece gömü geleneğinin ortaya çıkmasına ortam hazırlanmıştır.
* Basit toprak mezar
* Kaya oyuğu kaya aralığı mezarlar
* Sandık Mezar
Oda mezar tipleri; en yaygın rastladığımız insanoğlunun ilk ölüsünü gömmeye (inhumasyon) başladığı andan itibaren uyguladığı ölü gömme biçimidir. Saydığım mezar tiplerine uygun olarak kimi zaman ölü, toprakta açılan çukura ve sandığa ya da küp içine konulurdu. Günümüzde bizlere hayli ilginç bir durum gibi görünse bile gömütler oturur şekilde de olabildiği gibi bedenin tamamı yüz üstü, sol ya da sağ tarafa yakınları tarafından çevrilmiş olurdu. Genel geçer en çok kabul gören anlayışa göre ise gömütlerin aldığı bu tür pozisyonların insanoğlunun uyku durumunu temsil etmesi, huzur ve sakinlik hissi vermesi nedeniyle, tercih edilmiş olması ihtimalidir. Bazen de hortlamasından korkulduğu için bağlandığı rivayet edilen ölü gömütlerine rastlanır. Bugün zorunlu koşullar dışında kabul etmekte zorlandığımız bir diğer gömüt biçimi ise Batı Anadolu Erken Tunç Çağı mezarlarında rastlanan çoklu gömü uygulaması yani bir mezara birden çok gömünün yapılmasıdır. Gömüt başlarının, hangi yöne doğru çevrildiği ise kimi zaman bizlere ölünün cinsiyeti hakkında bilgi verir
Açıklama:
Google'dan baktım ve çıkan sonuçlar bunun gibiydi
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.