Sagot :
Cevap:
Mekanik yani diğer adıyla fiziksel sindirim besinlerin kas hareketleri ve çiğnemeyle küçük parçalara ayrıştırılmasıdır
.Çiğneme ve kas faaliyetleriyle besinlerin küçük parçalara ayrılmasıdır. Fiziksel sindirim vücudun sindirim organlarında gerçekleşen sindirim olayına denir. Yapı bakımından değişikliğe uğramadan besinlerin sindirime uğramasına kısaca fiziksel sindirim denilmektedir. Fiziksel sindirim ile birlikte daha küçük parçalara ayrılan besinlerde herhangi bir yapı değişikliğine de rastlanmaz. Fiziksel sindirim mekanik sindirim olarak da adlandırılmaktadır. Fiziksel sindirimde ön plana çıkan birçok organ vardır.
Kimyasal sindirimle birlikte vücudumuzdaki besinlerin genel sindirim sürecini oluşturan bir süreçler grubudur. Gıdanın kimyasal bileşiminin değiştirilmesine dahil olmadan sindirim sistemi boyunca ezilmesinden, taşınmasından ve karıştırılmasından özellikle sorumludur.
İnsanlarda sindirim sistemi öncelikle ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşur. Bu organların her birinde, genel sindirimle sonuçlanan mekanik ve kimyasal sindirim süreçleri gerçekleşir.
Mekanik sindirimin gerçekleşmesiyle besinlerin temas yüzeyi arttırılarak sindirim enzimlerinin tüm besin yüzeyine kolay şekilde etki etmesi sağlanmış olmaktadır. Kimyasal sindirim ise besinlerin parçalanmasının enzim yoluyla gerçekleşmesidir. Kimyasal sindirimle besinler hücre zarından kolaylıkla geçebilecek küçüklükte parçalara ayrılması sağlanır.
Cevap:
Besinleri sadece boyut olarak küçültüyorsak bu mekanik sindirime örnektir. Bu sindirim türüne fiziksel sindirim de denir. Fiziksel değişim konusundan da hatırlayabileceğimiz gibi maddenin özelliği değişmiyor, sadece şeklinde farklılıklar oluşuyorsa bu değişimlere fiziksel değişim diyorduk. İşte mekanik sindirim de aynı anlama gelmektedir.
Örneğin büyük ekmek parçalarını dişlerimizde parçalayıp küçük parçalar haline getirmemiz mekanik sindirime örnektir.
Mekanik sindirim olayları
Ağızda dişler yardımıyla besinlerin parçalanması,
Midede kasılma hareketleriyle besinlerin bulamaç haline getirilmesi,
İnce bağırsakta safra salgısı sayesinde büyük yağ moleküllerinin küçük yağ taneciklerine dönüştürülmesi.
Açıklama:
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.