7. Tuzlu su, tatlı sudan daha yoğundur. Bu da 1 cm³ tatlı suyun kütlesinden büyük olduğu anlamına gelir. Bir dalgıç, aynı basınca ulaşmak için tuzlu suda mı tatlı suda mı daha derine inmek zorundadır?​

Sagot :

Cevap:

Umarım ki yardımcı olacaktır…

Açıklama:

Tuzlu suyun öz kütlesinin tatlı suyun öz kütlesinden büyük olduğu zaten bize verilmiş. Sıvı basıncını veren “Psıvı = d x g x h” bağıntısından da yararlanarak şunu söyleyebiliriz ki aynı ortamda (yani yer çekiminin aynı olduğu bir ortam mânâsında) ve aynı sıvı yüksekliğine sahip iki farklı kaptaki tuzlu su ve tatlı suyu ele aldığımızda, tuzlu suyun kap tabanına yaptığı basıncın daha büyük olduğunu görürüz. Çünkü sıvı basıncını etkileyen diğer faktörler olan sıvı yüksekliği ve kütle çekim ivmesi her iki kap için de aynı. Değişen tek şey de sıvı öz kütlesi. Buna göre de sıvı basıncı değişecektir dolayısıyla.

Bu durumu iyi anlamışsak şimdi bir adım daha ilerleyeceğiz. Tuzlu suyun öz kütlesi daha büyük olduğundan ve diğer değerler de kaplar için sabit olduğundan tuzlu suyun basıncının daha büyük olduğu çıkarımına vardık. Şimdi ise tuzlu suyun ve tatlı suyun basınçlarını nasıl eşitleyeceğimizi düşünmeliyiz. Unutmayalım ki kütle çekim ivmesi sabit. Yoksa ivmeyi değiştirmek de bir seçenek olurdu. Dolayısıyla “tatlı suyun yüksekliği daha ‘fazla’ olmalı ki öz kütlesi kendisinden büyük olan tuzlu suyun yapacağı basınca, kendi basıncı eşit olsun.”
Tatlı suyun yüksekliği daha fazla olmalıdır.