Sagot :
Soru 1: İstanbul'un Fethi, Osmanlı Padişahlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleştirilmiştir, "Fatih" ünvanı fetih sonrasında II. Mehmet'e verilmiştir. Fetih 29 Mayıs 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet, daha 21 yaşında iken gerçekleşmiştir. Fetih sonrasında yeni başkent İstanbul seçilmiş ve meşhur "Konstantinopolis" ismi tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Konstantinopolis'in alınmasının sebepleri şunlar olmuştur;
Bizans’ın Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki ilerlemesine izin verilmemesi, ve Osmanlıyı çokça engellemesi.
Bizans'ın sürekli haçlı seferleri oluşturabilmek için Avrupa'yı ve Hristiyanlık ülkelerini gaza getirmeye çalışması
İpek yolunu Avrupa'ya kadar uzatmak istenmesi
ve en önemlisi Fatih Sultan Mehmet'in, Hz. Muhammed'in o meşhur hadisesine layık olmak istemesi. (belirtilenlere göre en temel sebeplerden biri budur)
Soru 2: Malazgirt savaşı Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Sultan Alpaslan ve Bizans İmparatorluğu İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşmiştir. Savaşın en temel sebeplerinden biri Türklerin Anadolu'ya giriş yapılmasının istenmesidir. Türkler o dönemde Anadolu'ya yerleşmek ve o toprakları yeni yurtları haline getirmek istiyorlardı. Savaş çoğu kaynağa göre 50 bin Türk askeri ve 200 bine aşkın Bizans askerleri arasında gerçekleşmişti, savacı sonuç olarak Büyük Selçuklu Devleti kazanmıştı ve Anadolu'yu Türk yurdu haline getirmişlerdi, savaş sonucunda İmparator IV. Diyojen Türklere esir düştü ve artık Bizans Anadolu üzerindeki hakimiyeti büyük bir kısmın kaybetti.
Soru 3: Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük fedakarlıklar ve kahramanlıklar ile Mustafa Kemalin Samsun'a adım atışıyla yavaş yavaş yeşermeye başlamıştı, Mustafa Kemal Paşa halkı örgütlüyor ve direnişin adımlarını teker teker atmaya başlıyordu. Kaynaklara göre Kurtuluş Savaşı Yunanlıların 15 Mayıs 1919 yılında İzmir'i işgal etmesiyle başlamıştı, fakat bazı kaynaklar ise, az önce anlattığım üzere Mustafa Kemal Paşa'nın Samsuna ayak bastığı tarih, 19 Mayıs 1919 yılını Kurtuluş Savaşının başlaması olarak baz almaktadır. Kurtuluş Savaşı, I. Dünya savaşından yenik çıkan Osmanlı Devletinin, arta kalan topraklarını korumak amacıyla ve yurdu kurtarmak amacıyla başlatılan bir harekettir. Bu savaş 3 yıl sürmüştür, Türkler için büyük bir anlam ifade eder ve bağımsızlık mücadelesi olarak da kayıtlara geçen bir savaştır, Kurtuluş Savaşı. Aslında temelinde bu savaş, birden fazla işgalci devlete karşı olan bir savunma savaşından ibaretti. Düzenli ordu bulunmuyordu ve eli silah tutabilecek yaşlı veya küçük herkes cephelere koşuyordu ve dört bir yanda savaşlar yapılıyordu. Uzun süren bu savaşlarda Ermeniler, Fransızlar, İngilizler ve Yunanlara karşı mücadeleler verilmiştir ve tüm Güney, Doğu ve Batı cephelerinde mücadeleler verilmiştir. Günün sonunda tüm cephelerde teker teker zaferler elde edilmeye başlanmıştır, son olarak 26 Ağustos 1922 sabahında Büyük Taarruz başlamış ve Yunan ordusu net bir mağlubiyete uğratılarak memleketten atılmıştır ve 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak tarihe geçmiştir. Günün sonunda bu büyük direniş ve son olarak Büyük Taarruzun ardından 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti resmi olarak kurulmuştur.
Umarım elimden geldiğince yardımcı olabilmişimdir, iyi günler dilerim.
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.