Sagot :
Cevap:
Navigasyonun ilk sistemi Transit sistemidir. Transit sistemi, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılmış ilk sistemdir. 1960 yılında test edilen Transit sistemi oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. 1967 yılında Amerika daha gelişmiş bir sinyal sistemi kurarak, GPRS sinyallerini ilk kullanan ülke olmuştur.
MÖ 3000 – 1500 / İlk sonarlar
Eski Mısırlılar ses çıkartan kamışları suyun derinliğini ölçmek ve sahilden uzaklıklarını tahmin etmek için kullandılar.
150 / Ptolemaios haritası
Mısır'da yaşayan ilk Romalı Ptolemaios ızgara sistemini kullanarak 17. yüzyıla kadar denizcilik haritalarını etkileyen haritasını hazırlar.
İLGİLİ: Neden bazı sesleri rahatsız edici buluruz?
11. yüzyıl / Parakete hesabı
Kum saatleri parakete hesabı için kullanılır: Yol alınan zamanı ve hızı ölçerek geminin konumu hesaplanır.
1100 / Pusula
Manyetik pusulayı (manyetik bir iğneyi kuzey ve güney yönlerini göstermek için kullanılır) denizcilik için ilk kullanılan Çinli gemicilerdir.
1300 – 1500 / Denizcilik haritaları
Akdeniz ve Avrupa sahillerinin portolan deniz haritaları denizcilere limandan limana pusula işaretlerini kullanarak ilerleme imkanı sağlar.
1480 / Usturlap
Denizciler güneşin veya özel bir yıldızın ufuktaki açısını hesaplayarak enlemi tahmin etmek için usturlap kullanmaya başlar.
1753 – 59 / Kronometre
İLGİLİ: Atomik saat dönen nötron yıldızına göre ayarlanıyor
John Harrison ilk deniz kronometresi H1'i 1735'te yapar. Daha sonra ileri sürümlerini geliştirerek 1759'da H4'ü üretir.
1907 / Jiroskopik pusula
Amerikalı Elmer Sperry her zaman kuzeyi doğru olarak gösterdiği ve sapma yapmadığı için denizcilikte büyük bir ilerleme olan jiroskopik pusulayı bulur.
1930'lar – 40'lar / Radar
Radarın bulunması bir cismin konumunu görülmese dahi tespit etmeyi sağlar.
20. yüzyıl sonları / Küresel yer belirleme sistemleri
Uydu temelli GPS, yerleri tespit etme ve birkaç metre hata payıyla denizde seyretme imkanı sağlar.
Açıklama:
iyi dersler
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.