Sagot :
Cevap:
Albert Einstein Kimdir?
Albert Einstein, 14 Mart 1879 tarihinde Württemberg Almanya’da doğmuştur. Özel görelilik kuramı ve genel görelilik teorilerini geliştiren ve Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Almanya doğumlu bir fizikçidir. 18 Nisan 1955 tarihinde New Jersey’de ölmüştür.
Albert Einstein Neyi İcat Etmiştir?
Fizik ve matematik alanında çalışmalar yapan Einstein, yaşamı boyunca yaptığı bu çalışmalar ile birlikte icatlar da ortaya koymuştur. Albert Einstein'ın icatları şunlardır:
Gaz absorbsiyonlu ısı pompası (Absorbsiyonlu ısı pompası temel olarak elektrik enerjisinin kullanılmadığı bir ısı pompasıdır. Güneş enerjisiyle ya da jeotermal enerji ile ısıtılmış su gibi bir ısı kaynağıyla çalıştırılır.)
Einstein buzdolabı (Einstein buzdolabı, hareketli parçası olmayan, sabit basınçta çalışan ve çalışması için sadece bir ısı kaynağı gerektiren bir soğurma buzdolabıdır.)
İş kullanıcılarının verilerine dayalı olarak ilgili kalıpları otomatik olarak keşfetmelerini sağlayan yapay zekâ destekli analitik.
en iyi seçersen sevinirim ☺️
Cevap:
BULUŞLARI:
1) Özel Görelilik Kuramı (İzafiyet Teorisi)
Albert Einstein, Özel Görelilik Kuramı (İzafiyet Teorisi) ile Newton’un herkes için aynı olan ve her mekânda aynı işleyen “mutlak zaman” fikrini yıkarak, uzaklık ve zaman kavramının gözlemleyen kişiye bağlı olarak değişebileceğini iddia etmiştir.
Bu kurama göre, Işık hızından daha hızlı bir cisim olamaz ve ışık hızına ulaşıldığında zamanın durması gerekir. Hızlanan cisimlerin boyları kısalır ve hızlanan cisimler için zaman daha yavaş ilerlemeye başlar.
2) Genel Görelilik Kuramı (Kütle Çekimin Geometrik Kuramı)
Gönel Görelilik Kuramı, Kütle Çekiminin Geometrik Kuramı olarak da geçer. Bu teoriye göre kütleçekimi uzay ve zaman veya uzayzamanda hesaplanabilirliğinin mümkün olduğunu ortaya koymaktadır.
3) Kütle Enerji Denkliği
Kütle Enerji Denkliği ile Albert Einstein, daha önce kütle ve enerji arasında kurulamayan bir bağ kurmuş ve enerjinin maddenin kütlesi ile ışık hızının karesinin çarpımına eşit olduğunu iddia etmiştir. E=MC2 formülü ile Einstein, 1905 yılında çağdaş bilimin temellerini atmıştır.
4) Fotoelektrik Etkisi
Fotoelektrik Etkisi ile Albert Einstein 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır. Bu kurama göre, belirli bir kaynaktan yayılan ışık ya da elektromanyetik dalgalar, bir madde yüzeyine düşünce(sıvı, gaz, metal vb) elektronlar yayar. Yayılan bu elektronlara, fotoelektron denilmektedir.
5) Brown Hareketi ve İstatistiksel Fizik (Atom ve Moleküllerin Büyüklüğünün Hesaplanması)
Brown Hareketi ile Albert Einstein, Robert Brown’ın gözlemine açıklık getirmiştir. Robert Brown, polenlerin su içerisinde rastgele gelişen sıçramalar ile hareket halinde olduklarını mikroskoplarıyla gözlemlemiş ancak bu konuya açıklık getirememişti.
Albert Einstein, molekül büyüklüğü ile hareket arasındaki matematiksel ilişkiyi saptayarak, atom ve moleküllerin büyüklüğünü hesaplamayı mümkün kılmıştır.
6) Kuantum Fiziği ve Belirsizlik İlkesi
Kuantum Fiziği ve Belirsizlik İlkesi ile Albert Einstein, zaman ve enerjinin aynı anda doğru olarak saptanamayacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
7) Bose-Einstein İstatistiği
1925 yılında Albert Einstein ve Hint Fizikçi Satyendra Nath Bose birlikte yaptığı çalışma ile yoğun bir şekilde bulunan gaz kütlesinin, mutlak 00 sıcaklığına düşürüldüğünde, atomların kendilerine ait olan özellikleri kaybederek tek bir dev atom haline geleceği sonucuna varmışlardı.
Albert Einstein, Hint fizikçi Satyendra Nath Bose’nin fotonlar için kullandığı yöntemleri ayırt edilemez parçacıklar için genelleştirmiştir ve yaptığı çalışmalar sonucu etkileşime girmeyen parçalardan meydana gelen bozon gazının bir tek kuantum haline yoğuşabileceğini ortaya koymuştur.
HAYATI:
1879 yılında Almanya'da doğdu. Henüz 1 yaşındayken Münih’e ailesiyle birlikte taşındı. Konuşma konusunda, kardeşlerinden ve yaşıtlarından geride kaldı. 9 yaşına kadar konuşma güçlüğü çeken dahi bilim insanını, ailesi endişe duyduğundan doktora götürmüşlerdir. Babasının 5 yaşındayken kendisine verdiği pusulayla bilime merakı başlamış, sonraki yıllarda devam etmiştir. 9 yaşında başladığı okulda, bazı derslerde geride kalırken, bazılarında başarılı olmuştur. Başarılı olduğu dersler arasında Matematik yer almıştır.
12 yaşında, amcasının verdiği cebir kitabını hatim etmesiyle ilerleyen dönemlerde yakalayacağı başarıların sinyalini verdi. Ailesinin ekonomik durumunun kötüye gitmesi, Albert'in İtalya'ya taşınmasına neden oldu. 1896 yılında vatandaşlıktan çıkan Einstein, 1901 yılına kadar vatansız kalmıştır. Üniversite hayatında felsefe konularına ilgi duyan Einstein, aynı zamanda bilimsel konuları dikkate almaya başladı. Ancak üniversitedeki profesörlerle yeteri kadar iyi olmayan bir ilişkisi vardı.
1905 yılından sonrayı hayatı daha iyiye doğru giden Einstein çeşitli üniversitelerde bilim insanı unvanıyla dersler vermeye başladı. Sonrasındaki yıllarda çalışmalarını sürdürdü ve 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. 1976 yılında yaşamını kaybetti.
En iyi secersen sevinirim,iyi derslerr
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.