mehmet akif ersoyun veterinerlik ve ögretmenlik

hayatı kısa özet acil


Sagot :

Cevap:

Mehmet Akif Ersoy, milli şair, büyük vatansever ve manzum hikayeler yazarı gibi kendisini tanımlayan bu nitelikleri yanında, 1889’da açılan ilk Sivil Vete­riner Okulundan birincilikle mezun olmuş başarılı bir veteriner hekimdir. M.Akif Veteriner İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevine yükselerek yirmi yıl veteriner hekimlik mesleğine hizmet veren ve her fırsatta veteriner hekim kimliğini ön plana çıkararak, mesleğine sevgi ve saygısını gösteren abide bir kişi­liktir. Muzaffer Bekman’ın (1) belirttiği gibi:

“Büyüklerimizi tanımayanlar, Onların hizmetlerini takdir etmeyenler,

Onlara hürmet hissi beslemeyenler, Hiç kimseden hürmet bekleyemezler ”

Bu derlemede, Mehmet Akif Ersoy’un meslek haya­tı, veteriner hekim kimliği, üniversite öğreniminin, mesleki bilgi, görgü ve uygulamaların, onun duygu ve düşünce dünyasına katkısı tarihsel süzgeçten geçirilerek değerlendirilmesi amaçlandı.

Veteriner Hekimliği Öğrenimi Dönemi

Türkiye’de ilk bilimsel veteriner hekimliği okulu 1842’de İstanbul’da açılmış; ancak bu okulda yal­nız askeri veteriner hekim yetiştirilmiştir. Aynı dönemde İstanbul başta olmak üzere halkın elindeki hayvanlarda da salgın hastalıkların yaygın olması nedeniyle sivil bir veteriner okuluna ihtiyaç duyul­maktaydı. Türkiye’de bu anlamda ilk gelişmeler Pasteur’ün 1885’de kuduz aşısı tatbikatını dünyaya duyurmasının ardından 1886’da Dr. Zoeros Paşa başkanlığında Dr. Hüseyin Remzi ve Veteriner Hekim Hüseyin Hüsnü’den şekillenen bir grubun kuduz aşısı tatbikatını öğrenmek amacı ile Paris’e gitmesiyle başladı. Altı aylık staj sonunda yurda dönüşte Dr. Zoeros Paşa Kuduz Müessesesini açtı. Bu kurum benzerleri arasında Doğu’da açılanların en eskisi, dünyada açılanların dördüncüsüydü. Bu­rada kuduz aşısı hazırlanmasının yanında sığır vebası ile ilgili bakteriyolojik muayeneler de yapıl­dı. Araştırma kurumları ile bilim hayatımıza giren bakteriyoloji, 2 Şubat 1893’de çıkan bir padişah buyruğu ile sivil ve askeri veteriner okullarında öğretilmeye başlandı. Dersin verilişi için Fransa’da bakteriyoloji üzerine çalışan Dr. Rıfat Hüsamettin görevlendirildi. Kuduz Müessesesi ve buradaki çalışmalar kamuoyunda ilgi uyandırmaktaydı. Bu ortamda 1888’de ikinci kez yayın hayatına giren “Vrsıth-i Servet” adlı bilimsel veteriner hekimliği ve ziraat dergisinde, özellikle Mehmet Ali Bey tarafından kaleme alınarak yayımlanan yazıların da etkisiyle Türkiye’de ilk Sivil Veteriner Okulu 1889’da açılmıştır. Mehmet Akif (Resim 1) bu okula kaydolan ilk öğrencilerden birisidir (2).

Açıklama:

Cevap:

Veteriner olarak göreve başladığı ilk yıllar bile daha çok şairliği ile tanınmıştır. 1906 yılında Halkalı Baytar Mektebi’nde, 1908 yılından sonra ise Edebiyat Fakültesinde öğretmenlik yapmıştır.

1920 yılına gelindiğinde ise Mehmet Akif Ersoy Burdur milletvekili olarak meclise girdi. 1921 yılında para ödülü almamak şartı ile milli marş yarışmasına katılmayı kabul eder. Milli marşımızı kahraman ordumuza ithaf etmiştir. 12 Mart 1921 günü ise şiiri milli marşımız olarak kabul edilir.

Abbas Halim Paşa’nın daveti ile 1923 yılında Mısır’a giden milli şairimiz Camiül- Mısriyye Üniversitesinde 1929 ile 1936 yılları arasında Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmıştır. 17 Haziran 1936 yılında İstanbul dönen Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 yılında edebi aleme göçmüştür. .