DOGAL. GÜZELİGİYLE. TANINAN. BİR. ŞEHRİMİZİ. ARAŞTIRINIZ​

Sagot :

ŞEHİR- TRABZON

Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir şehir. Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer almakta olup yüzüölçümü  açısından az bir alan kaplar.Batısında Giresun'a bağlı Eynesil ilçesi, güneyinde  Gümüşhane'ye bağlı Torul ilçesi ve Bayburt, doğusunda da Rize'ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri bulunmaktadır.Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon Kafkasların ve İran transit yolunun başlangıcında yer alır. Karadenize kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla bağlantısı bulunmaktadır. Tarihi ve doğa güzellikleri ile dört mevsim gezip görülebilecek turizm şehridir.Toplam nüfusu 765.127'dur. Bu nüfusun yaklaşık %54'ü şehir ve ilçe gibi merkezlerde,%46'sı ise kırsal kesimlerde yani köylerde yaşamaktadır.Trabzon halkı adet, yaşam tarzı , gelenek ve görenek bakımından kendine ve yöreye özgü özellikler taşımaktadır. Trabzonda çok çeşitli Türkmen boyları yaşamaktadır. Çepniler ise bölgede Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçesinin Şalpazarına yakın köylerinde 29 kadar köyde yaşamakta olup en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler

COĞRAFYASI

Güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, batısında Giresun, doğusunda Rize illeri ile çevrili olan Trabzon, kuzeyinde de Karadenize kıyısı vardır. Yerleşim yoğunluğu sahil kesimlerdedir. Deniz seviyesinden başlayarak güneye doğru artan yükseklik bölgede 3000 metreyi bulur. Yüksek kesimlerde genellikle dağlar, tepeler ve yaylalar yer almaktadır.Bitki örtüsü açısından son derece zengin olan Trabzon’da 440′ı bölgeye has, Türkiye genelinde nadir olan 2500 bitki türü bulunmaktadır.Yıllık deniz suyu sıcaklığı ortalaması 16.1° olup, Ağustos ayında 27.5°C’ ye ulaşır. En düşük değer ise, Mart ayında 6.0°C dır. Senenin her ayı yağışlı olan Karadeniz rejiminin bariz özelliklerini taşır.Trabzon ilinin ilçeleri; Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdözü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ve Yomra’dır.

Akçaabat : Trabzon’un 13 km batısında ve deniz kenarında kurulmuş bir ilçedir. Tabii plajları ile ilin önemli kıyı ilçelerinden birisidir. Mersin Köyü ve Akçakale kamping alanlarının yanı sıra Sera Gölü önemli turistik yerlerden biridir.

Çaykara : Trabzon’un güney doğusunda ve 76 km mesafede bulunan ilçe Uzungöl Turizm Merkezi ile ünlüdür.

Maçka : Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde Trabzon’a 30 km uzaklıkta doğal güzellikleri yanı sıra Altındere Milli Parkı’nın ve Sumela Manastırı’nın bulunduğu turistik bir ilçedir.

Düzköy : Trabzon’a 40 km mesafede bulunan ilçe Çalköy Mağarasıyla turistik bir ilçe konumundadı

Trabzondaki Korunan Alanlar

1- Altındere Vadisi Milli Parkı

2- Uzungöl Tabiat Parkı

3- Trabzon Tabiat Anıtları

4- Trabzondaki Yaylalar

5- Sera Gölü Çevresi

6- Maçka-Şolma Yaylası

7- Maçka-Mavura Yaylası

8- Maçka-Kiraz Yaylası

9- Lapazan Yaylası

10- Maçka-Çakırgöl Yaylası

11- Çaykara – Uzungöl Turizm Merkezi

12- Karadağ Turizm Merkezi – Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları

13- Tonya – Erikbeli Yaylası

14- Sazalanı Yaylası

15- Sis Dağı Yaylası

16- Kadırga Yaylası

17- Çatma Obası Yaylası

18- Düzköy (Haçka Obası) Yaylası

19- Trabzondaki Mağaralar

20- Çalköy Mağarası

21- Akarsu Köyü Mağarası

22- Piknik Mesire Yerleri

23- Boztepe

24- Çamburnu

25- Sera Gölü