Londra Konferansı Moskova Anlaşması 2.İnönü S. ve Kütahya - Eskişehir Muharebelerine çalışıp deftere kısa notlar(önemli yerleri) alıyosunuz.


yarına lazım yapabilirmisiniz lütfen​


Sagot :

Cevap:

Londra Konferansı: 21 Şubat -12 Mart 1921 tarihli olarak gerçekleştirilen Londra Konferansının gerçekleştirilmesine sebep olan en önemli gelişme Türk Ordularının Doğu, Güney ve özellikle de Batıda elde ettiği başarıdır. Londra Konferansının düzenlenmesinde itilaf devletlerinin amacı; Sevr anlaşmasının şartlarını yumuşatarak Türkiye Büyük Millet Meclisine kabul ettirmek olmuştur.

Konferans sonuçları:

İtilaf Devletleri TBMM'yi konferansa çağırarak hukuki varlığını resmen tanımıştır.

Londra Konferansının düzenlenmesi Yunan ordusuna zaman kazandırmıştır. Bunun neticesi olarak Yunan ordusu tekrar saldırıya geçmiştir. Bu durum ise II. İnönü Savaşı’nın gerçekleşmesine sebep olmuştur.

Moskova antlaşması, kurtuluş savaşı sırasında TBMM ile Sovyet Rusya arasında 16 Mart 1921'de imzalanmıştır. ... Bunun karşılığında ise Sovyetler, Türkiye'ye altın ve silah yardımı yapacaktı.

II.İnönü muharebesi: Yunanistan Bursa’dan Bilecik´e doğru saldırılarını başlattı. Daha sonra Eskişehir´e, Uşak üzerinden de Afyon´a doğru gelişecekti. Türk Birlikleri Bursa’dan başlatılan saldırıya mevzilenmişti. Savaş tüm yoğunluğu ile devam ediyordu. İlk başlarda Yunanlılar başarılı ataklar sergilemişti. Fakat Türklerin direnci karşısında daha fazla dayanamayıp geri çekilmek zorunda kaldılar.

Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanmıştır. Muharebeler 10 Temmuz 1921 ile 24 Temmuz 1921 arasında Yunanistan ile Ankara hükümeti arasında gerçekleşmiştir. Muharebeyi Ankara hükümeti kaybetmiş ve Sakarya Nehrinin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştır. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, yeni kurulan düzenli ordunun Batı Cephesi’nde kaybettiği tek savaştır.

Afyon, Eskişehir ve Kütahya Yunanlıların eline geçti. Ordunun daha fazla zayiat vermesini istemeyen Mustafa Kemal orduyu Sakarya Nehrinin doğusuna kadar çekti. Savaşın kaybedilmesi TBMM’ye olan güveni sarstı, Meclisin Kayseri’ye taşınması ve Kuva-yi Milliye’ye dönülmesi gündeme geldi. Yunan ordusu Sakarya Nehrine kadar ilerledi.

Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions