3. Birden çok sözcügün bir araya gelerek oluştur- duğu fillere birleşik fil denir . Birleşik fiiller oluş- turulma biçimlerine göre üçe ayrilir:

Anlamca kaynaşmış birleşik filler: Bu fil- ler, bir veya birden fazla ismin bir fiille an- lamca kaynaşması sonucu oluşurlar. Örneğin "vazgeçmek, öngörmek, başvurmak" gibi kelimeler anlamca kaynaşmış birleşik fiiller- dir. Bunun yanı sıra deyimlerin de büyük bir kısmı anlamca kaynaşmış birleşik fiiller kap- samındadır. Örneğin "küplere binmek, göz koymak, etekleri zil çalmak vb." gibi deyim- ler.

Kurall birleşik fiiller: İki fiilin kaynaşmasıyla oluşan birleşik fiillerdir ve kendi arasında tezlik, yeterlilik, yaklaşma ve süreklilik diye dörde aynlır. Örneğin yeterlilik fiili, bir fiil (gel) ve (-ebil) eklerinin birleşimiyle oluşur ve "gelebilir" şekline girer.

Yardımcı eylemlerle kurulan birleşik fiiller: isim soylu bir sözcükle "etmek, olmak, kil- mak, eylemek, bulunmak" yardımcı ey- lemlerinin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Örneğin, "yardım etmek, kabul etmek vb."

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde bir birleşik fiil yer almıştır?

A) Bu defa mahkemenin kararına itiraz ettik.

B) Bana karşı yapılan bu tavrı kabul edemem.

C) Yaşananları inan ki kimse sindiremez.

D) Ben bu olayların üstesinden mutlaka geleceğim ​


Sagot :

Cevap:

A ve B şıkkı yardımcı eylem görevindedir.

C şıkkına gelince anlamca kaynaşmış kalıplaşmış bir sözcük ve yardımcı eylemdir

D şıkkında ise burada hem kişi zamiri hem gelecek zaman eki kullanılmıştır.

tam emin olmamakla beraber D şıkkı diyorum ben.

Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions