Aktabalık hakları nelerdir?​

Sagot :

Cevap:

Allah Teâlâ ana babaya ihsandan sonra akrabaya iyiliği emretmektedir. Akrabayla ilişkisini kesenler Kur’ân-ı Azîmüş-şân’da lanetlenmişlerdir. Bu iki görev layıkıyla ifâ edildiği zaman cemiyete huzur ve refah ömürlere de bereket gelir. Bunlar:

a) İmkânı elverişli olanlar imkânları ölçüsünde şefkat merhamet ve yardımlaşma vazifelerine dikkat etmelidirler.

b) Vefadarlık saygı ve ahde bağlılık vazifeleridir. Bu da güçlü olmayan ve yardıma muhtaç durumda bulunanların vazifesidir. Bunlar karşılıklı olarak gerçekleştirilmelidir.

Bir insanın imanı ne kadar kuvvetlenirse akrabalık bağlarının korunması için mutlaka gerekli olan vefadarlık ve fedakârlığı da o derece artar. Bu nedenle Rasûlullah aleyhisselâm bu vazifeleri imana bağlamıştır.

Sıla-i rahim sıhhat ve âfiyete kavuşmak için vesîledir. Ömrün bereketi de budur. Ayrıca günahlardan sakınmaya ve hayra muvaffak olunmasına yol açar. O halde sıla yapanlar Allah’ın emirlerine rahatlıkla uyar ve yasakladıklarını terk ederler!

Hayat şartlarını asıl zorlaştıran akrabalık bağlarının koparılmasıdır! Rasûlullah aleyhisselâm: “Bir toplumda akrabalık bağını kesmiş insanların bulunması oraya Allah’ın rahmetinin gelmemesine yol açar!” buyurarak konunun ehemmiyetini en güzel biçimde ifade etmişlerdir. Akrabalık bağlarını koparmak müslüman olmayan toplumlardan müslümanlara bulaşmış bir hastalıktır! Bu ise yeryüünü fitne ve fesada uğratır. Sıla-ı rahim ise fitne ve fesadı kaldırır diyarları onarır ömürleri bereketlendirir ve rızıkları çoğaltır. Âhirette ise Cennet kapısının açılmasına vesîle olur!

Açıklama:

kolay gelsin en iyi seçrmisin

1. Ziyaret
2.Maddi yrdım etmek
3.İyi günleri paylaşmak
4.Önemli kararları beraber vermek
5.Küs kalmamak

İYİ DERSLER:)