10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 232 / 2021-2022

Sagot :

Cevap:

Açıklama:

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 232 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 232 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Görsel 4.62de bir tümsek aynada görüntü oluşumu gösterilmektedir. Tümsek aynaya gelen ışınlar her zaman birbirlerinden uzaklaşarak yansırlar. Bu nedenle tümsek aynalarda her zaman sanal görüntü meydana gelir. Görsel 4.63.a iki ışın kullanılarak çizilmiştir. Ancak sonsuz sayıda ışın olduğunu unutmayınız. 1. ışın asal eksene paralel olacak şekilde aynaya çarpar ve uzantısı odak noktasından geçecek şekilde yansır. 2. ışın ise tümsek aynanın tepe noktasına çarpar ve asal eksenle aynı açı yapacak şekilde yansır. Yansıyan bu iki ışın, birbirinden uzaklaşarak yol alır ve aynanın arkasında kesişir. Tümsek ayna tarafından oluşturulan görüntü, cisme göre düz ve daha küçük olan bir sanal görüntüdür. Cisim tümsek aynaya yaklaştıkça görüntü daha da küçülür.

Çukur ve tümsek aynalarda görüntü özellikleri nelerdir?

Cevap:

Çukur Aynalarda Görüntü Özellikleri

Çukur aynanın merkezi ile odak noktası arasına yerleştirilirse görüntü ters, gerçek ve merkezden ötede oluşur. Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür. Çukur aynada merkezde bulunan bir cismin görüntüsü yine merkezde, ters ve gerçektir. Boyu ise cismin boyuna eşittir. Çukur aynanın odağındaki noktasal bir cismin görüntüsü sonsuzdadır. bir cisim çukur aynanın tepe ve odak noktası arasında bulunuyorsa oluşan görüntü sanaldır. Sanal görüntünün yerini bulmak için yine cisimden aynaya iki ışın gönderilir.

Tümsek Aynalarda Görüntü Özellikleri

Tümsek aynaya gelen ışınlar her zaman birbirlerinden uzaklaşarak yansırlar. Bu nedenle tümsek aynalarda her zaman sanal görüntü meydana gelir. Tümsek ayna tarafından oluşturulan görüntü, cisme göre düz ve daha küçük olan bir sanal görüntüdür. Cisim tümsek aynaya yaklaştıkça görüntü daha da küçülür. Tümsek ayna her zaman cisim ile karşılaştırıldığında düz ve daha küçük sanal bir görüntü oluşturur. Tümsek ayna önünde bir cisim nerede olursa olsun cismin görüntüsü her zaman odak ile tepe noktası arasında oluşur. Cisim sonsuzda ise tümsek aynadaki görüntüsü odak noktasında, sanal ve noktasal olarak oluşur