lorenzonun yağı filmi ve 9.sınıf biyoloji müfredatıyla ilişkisi

Sagot :

Yaşamak Direnmektir!

Anneden genetik bozulma yoluyla çocuğa geçtiğinde erkek çocuklarında beyin sinir sistemine zarar veren ADL hastalığını ve bir aile mücadelesini işleyen gerçek yaşam öyküsünden uyarlanmış film...

Bilimin sorgulanması gerektiğini anlatıyor. Aile dogmatik pozitivizmin batağından çıkmaya çalışıyor. Çünkü bu düşünce tarzına göre herşey deney ve kanıta dayanır, gerisini reddeder.

Lorenzo'ya en çok 2 yıl ömür biçen doktor, hastalık o dönemde yeni olduğundan tedavi öneremez. Dernekler çocuğu denek gibi kullanmak için uğraşır. Bunu anlayan anne-baba eski bir doktor bulup bir diyet sonrası ihtiyaç olan yağ oranını çoğaltmayı başarırlar. Tabi bu başka sorunları getirmektedir. Baba ve anne tıpçılardan ve kaymak yiyen dernekçilerden umudu kesmiştir gece gündüz kütüphanede araştırmalar ve biyolojik zincirlerle uğraşmaktadır.

Bir kimyacıdan yasal olmadığı söylenen yağı temin edip uygularlar ve başarılı olurlar. Bu yağı ayrıştıran da çok yaşlı bir doktordur, son uğraşıdır bu. Hastaneye 'hoşçakalın' diyerek ayrılır.

Filmde Afrika'da oldukları zamandan kalan genç Omouri de vardır, onu Lorenzo'ya güç olması için davet ederler. Baba bir Müslüman'ı 'ırkçı Amerika'ya getirmekten korkmaktadır. Buradaki nüans 'ırkçılığa' olmuştur.

Lorenzo'nun son yağ denemesinde teyze kendini feda etmiştir, çünkü sonuçta o da bu rahatsızlığı taşımaktadır.Uzun uğraşlar sonucu Lorenzo artık göz kırparak ve en son da serçe parmağıyla cevap vererek umut ve azmin sonucunu bize göstermiştir. Ne var ki bu hastalık beyindeki Miyelin tabakasını inceltmektedir.Bunun için artık çalışılmalıdır..

Bilim ne için yapılır? Tıp neyle uğraşır? Filmin sonunda doktorla çalışmak isteyen babaya verilen cevap herşeyi göz önüne seriyor:

"Bilim insanları bencildir ve çözüme sadece kendileri ulaşmak isterler."

en iyi seçermisin takip edermisin