Çanakkale cephesine çıkarma yapan düşman askerlerinin içinde hangi milletler vardı ve bu neyin göstergesidir

lütfen cevaplayın


Sagot :

Cevap:İngiltere'nin sömürgelerinden gelen ANZAC askerleri vardı. Bunlar; Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar, Hindistanlılar, Kanadalılar... idi.

Bahsedilen sömürü ülkelerinden gelen askerlerin Osmanlı sınırları içerisindeki bir savaşa katılmalarına sebebiyet veren Britanya'nın emperyal yapısı ve asker ihtiyacıdır.

Cevap:

İngiltere'nin sömürgelerinden gelen ANZAC askerleri vardı. Bunlar; Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar, Hindistanlılar, Kanadalılar... idi.

Bahsedilen sömürü ülkelerinden gelen askerlerin Osmanlı sınırları içerisindeki bir savaşa katılmalarına sebebiyet veren Britanya'nın emperyal yapısı ve asker ihtiyacıdır.

Açıklama:

EK BİLGİ SEDDÜLBAHİR

Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi (Seddülbahir Çıkarması), 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

nedeniyle beş ayrı noktadan çıkarma yapmak zorunlu olmuştur.

Sığırini (Morto) koyu – Hisarlık Burnu

Ertuğrul Koyu

Tekke Koyu

İkiz Koyu

Zığındere Koyu

General Sır Ian Hamilton’un savaş planında, Seddülbahir kumsallarına çıkarma yapan birliklerin Alçıtepe’yi ele geçirerek Kilitbahir platosuna ilerlemesi öngörülmüştür. Buradaki top bataryalarının susturulmasıyla Çanakkale Boğazı’nın girişi Birleşik Donanma'ya açılmış olacaktı. Seddülbahir bölgesindeki beş kumsala ilk dalga olarak (örtü kuvveti) 7 tabur çıkartılacak, 29. İngiliz Tümeni’nin diğer 5 taburu da hemen ardından ikinci dalga olarak karaya çıkacaktır. General d’Amade komutasındaki Fransız Tümeni’nin ise çıkarmanın ilk günü akşamı sahile inmesi planlanmıştır. Çıkarma planına göre saat 05:00’de başlayan hazırlık ateşi ardından saat 05:30’da örtü kuvveti karaya çıkmaya başlayacaktır. Bu işlem saat 07:00 dolaylarında tamamlanacak, ikinci dalga çıkarmaya başlanacaktır. 29. İngiliz Tümeni’nin savaşçı unsurları saat 08:30 dolaylarında karaya çıkmış olacaktır.

Beş çıkartma kumsalından merkezdeki üçü (İkiz Koyu, Tekke Koyu ve Ertuğrul Koyu), ana çıkarma bölgesi olarak düşünülmüştür. Bu kumsallara, 29. İngiliz Tümeni’nin General S.H. Hare komutasındaki 86. Tugayı, asıl örtü kuvveti olarak çıkacaktır. Bu koyların her iki yanındaki  Zığın dere ve Hisarlık çıkarmaları, merkezdeki saha darlığı nedeniyle gerekli görülmüştür. Bu koylardaki çıkarma unsurları, merkez bölümün kendi hizalarına kadar ilerleyene kadar konumlarını koruyacaklar, bundan sonra ileri harekâta katılacaklardır.