Sagot :
8'in cevabı B olacak.
Çünkü "Parkta" kelimesinin kökü "Park" tır. Park-mak eki getirildiğinde anlamlı bir kelime ortaya çıkmadığı için bu isim köküdür.
"Düşüp" kelimesinin kökü "Düş" tür. Düş kelimesine mastar eki getirdiğimizde düş-mek olur. Anlamlı olduğu için fiil köklüdür.
"Dizini" kelimesinin kökü "Diz" dir. Diz kelimesine mastar ekini getirdiğimizde diz-mek yani anlamlı olur fakat dikkat etmemiz gerke bir nokta var. Metindeki diz kelimesi, fiil değilde bir organ yani isim olduğu için bu isim köklüdür.
"Kanatmış" kelimesinin kökü "Kanat" dır. Mastar eki mak-mek getirdiğimizde anlamlı olur burada da diz kelimesi gibi dikkat etmemiz gereken bir nokta vardır. Diz kelimesine mastar eki getirdiğimizde metnin anlamından dolayı isim köklü olurken buradada metnin anlamından dolayı fiil köklü olur.
9'un cevabı B olacak.
Deneyerek gidelim.
A şıkkındaki "tatmak" kelimesi -mak,-mek eki almış ve anlamlı olduğu için fiildir, -mak eki mastar eki aynı zamanda isim fiil eki olduğu için hem isim hemde fiil köklüdür.
B şıkkındaki "dalgıçlar" kelimesinin köküne mastar eki getirdiğimizde anlamlı olmuyor yani isim köklüdür.
C şıkkındaki "dikiş" kelimesinin köküne mastar eki eklediğimizde anlamlı olur, buradan fiil özelliğini kazanır. Aynı zamanda "-iş" eki isim fiil eki olduğu için isim özelliğinide burada kazanır.
D şıkkındaki "bakışını" kelimesinin köküne mastar eki getirdiğimizde anlamlı olur. Fiil köklüdür. Aynı zamanda "-ış" eki isim fiil eki olduğu için isim kök özelliğinide kazanır.
UMARIM YARDIMCI OLABİLMİŞİMDİR, BAŞARILAR :)....
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.