A) Voltmetre nedir? Açıklayınız. Devreye nasıl bağlanır?

Sagot :

Cevap:

Açıklama:

Voltmetre bir gerilim ölçme aracıdır. Elektrik devrelerinin iki noktası arasındaki gerilimi ölçmek için bu cihazlar kullanılır. Mucidi ünlü İtalyan fizikçi Volta olduğu için voltmetre ismiyle kullanılmaya devam etmiştir. Analog ve dijital olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Voltmetre Nedir? Nasıl Çalışır? sorularını cevaplarken, dijital ölçme araçlarının analog olanlara göre daha hassas ölçüm yapabildiğini söylemek doğru olacaktır. Çünkü bu cihazlar günümüzde son teknolojiye uygun olarak imal edilmektedir. Fiyatları da dijital veya analog sistemler olmasına göre değişiklik göstermektedir.

Voltmetre Nasıl Çalışır?

Voltmetreler, elektrik devresinin iki farklı bölgesi arasındaki gerilimi ölçmeye yarar. Bu nedenle bağlama şekli de parelel olacaktır. Bu durum iç direncinin yüksek olmasını gerektirir. İç direncin düşüklüğü kısa devre sebebidir. Voltmetrenin ilgili devreye paralel değil de seri olarak bağlanması da farklı sorunlara sebep olur. Seri bağlamada ortaya çıkabilecek sorunların sebebi iç direnç yüksekliğidir. Bu durum devrede anormal çalışmaya sebep olur. Bu anormallik devre üzerinden olması gerekenden az ya da daha çok akım geçmesi şeklinde gözlenebilir.

Voltmetre Bağlantısında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Voltmetre cihazından doğru yararlanabilmek için aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir:

Voltmetreler devreye bağlanırken paralel bağlama konusuna dikkat edilmeli ve seri bağlamadan kaçınılmalıdır. Bu durum işleyişte anormalliklere yol açmaktadır.

Bir voltmetre devreye bağlanırken alan hacmi ve kapasitesi dikkate alınmalıdır. Mevcut kapasitenin üstünde bir devreye bağlanmamalıdır.

Devreye bağlamadan önce ölçüm yapılacak alana uygun bir voltmetre seçilmesi önemlidir.

Bağlama sırasında artı ve eksi kutuplar dikkate alınmalıdır. Artı(+) kutup her zaman yüksek potansiyel içeren tarafa bağlanır. Eksi(-) kutup ise alçak potansiyelli yere bağlanır. Alternatif akım devreleri söz konusu olduğunda ise bu yönlerin bir önemi yoktur.