HIZLI yapın lütfenn AYRICA : Seramik, heykel, mimari, resim ve fotoğraf sanatı hakkında araştırma yapacaksınız. En az 1 dosya kağıdına yazıp özet çıkarırsınız lütfen ​

Sagot :

SERAMİK

Seramik, en basit tanımıyla, "çok yüksek sıcaklıkta şekil verilerek pişirilmiş toprak" demektir. Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimiyle birlikte iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir.

HEYKEL

Çeşitli maddelerden herhangi bir hayvan, insan ve eşyanın üç boyutlu olarak yapılan şekline Heykel denir. Heykel adı genellikle tam vücutlu olan yapıtlara denir. Heykellerin etrafı tamamen boş olup, bir yere dayanmazlar etraflarında dolaşılabilinir. Bele kadar yarım olan insan heykellerine Büst adı verilir. Heykel denince tek şekil akla gelir. Bir kaç şekilden meydana gelen yapıtlara Heykel grubu denir. Heykeller madde olarak taş, mermer, maden, ağaç, alçı, çamur, plastilin, balmumu, çimento v.b. dan yapılır. Maden hâriç sert olan maddeler oyularak, traş edilerek, yumuşak maddeler ise şekillendirilerek, maden heykellerde dökülerek meydana getirilir. Heykellerin doğadakinden küçük olanlarına Heykelce, büyük olanlarına Colossale-büyük heykel, Doğadakinin aynı olanlarına da çoğunlukla Heykel denir.

MİMARİ

Estetik denince akla ilk gelen terimlerden birisi mimaridir. Mekanların yapısal özellikleri, tasarımı bize o mekanın mimarisi hakkında bilgi verir. Mimari yapılar toplumsal, işlevsel, kültürel olarak ele alınır. Bir mekanın mimari yapısı o yerin tarihi yapısı hakkında da aynı zamanda bizlere bilgi vermektedir.

RESİM SANATI

Resim sαnαtı, duygu ve düşüncelerin çeşitli estetik kurαllαr çerçevesinde çeşitli renk ve tonlαrlα kαğıt, bez, mukαvvα gibi zeminler üzerine kαlem yα dα bir tαkım boyαlαrlα işlenmesidir. Resimde önemli olαn duygu ve düşüncelerin estetik şekilde αktαrılmαsıdır. Yöntem, αrαç, boyα, mαlzeme işlenecek duyguyα göre seçilir.

Resim duygu ve düşüncelerin iki boyutlu bir düzlem üzerine αktαrılmαsı esαsınα dαyαnır. Resimler kαlemle siyαh-beyαz çizilebileceği gibi, boyαylα dα yαpılαbilir yα dα ikisi birlikte de kullαnılαbilir.

Resim günümüzde çok yαygınlαşmış bir sαnαttır. Resimle uğrαşmαk eğitimli ve ustαcα olmαsα dα birçok insαnın zαmαn zαmαn ilgilendiği bir αlαndır.

FOTOĞRAF SANATI

İlk fotoğraf çekildiğinden bu yana fotoğraf sanatı üzerine çeşitli denemeler yapılmıştır. Bir süre sonra bu denemeler yerini sanatsal ivmelere bırakmıştır. Zamanla fotoğraf üzerinde kompozisyonlar oluşturulmaya başlanmıştır. Aynı zamanda fotoğraflarda, photoshopla düzenleme ve renk değiştirme gibi filtrelere geçilmiştir. Fotoğraf teknikleri oturdukça ışık teknikleri ve pozlamalar genişlemiş ve fotoğrafçılık adı altında da meslek haline gelmiştir.
Fotoğraf sanatının gelişiminde teknolojiyle paralel gözle görülen ancak yüzeyde görünemeyen görüntülerin yerini kalıcı kompozisyonlar almıştır. Fotoğraf makinelerini geliştirmeye çalışan pek çok araştırmacı, hem yansımaları hem de gölgeleri belirledikleri yüzeyler üzerinde kalıcı hale getirmeye çabalamıştır. Bu çabaların sonucunda da amaçlarına ulaşmışlar ve ilk fotoğraf ortaya konmuştur.
Fotoğraf sanatı 19. ve 20. yüzyılda teknolojik anlamda oldukça hızlı ilerleme kaydetmiştir. Her geçen yüzyılda fotoğraf makinelerinin özellikleri de genişletilmiş, günümüzdeki pek çok niteliği aynı anda barındıran son model profesyonel makineler kullanılmaya başlanmıştır. En sonunda da seyahat-gezi fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı ve mimari fotoğrafçılık gibi çeşitli meslek dalları oluşmuştur.

EN İYİ SECER MİSİN?