Sagot :
- (örneğin, bir çekirdeği olan organizmalar). Mitokondri ve kloroplastlar aynı işi yapıyorlar yani hücre için enerji üretimi sağlıyorlar fakat bunu tamamen farklı şekillerde yapıyorlar. Mitokondri, hücresel solunum adı verilen bir devirde enerji alırken, kloroplastlar ışıktan enerji fotosentez denilen bir süreçte toplanırlar. Fonksiyonel farklılıklarına rağmen, bu iki organelin yapısında, evrimsel kökenlerinden kaynaklanan ve endosymbiyoz olarak bilinen bir süreçte benzerlik vardır.
Mitokondri
- Bir ökaryotik organizmada mitokondrinin temel amacı, hücrenin geri kalanı için enerji sağlamaktır. Mitokondri, hücrenin adenosin trifosfat (ATP) moleküllerinin çoğunun, hücresel solunum adı verilen bir işlemle üretildiği yerdir. Hücreler sahip oldukları mitokondri miktarına göre değişir; ortalama hayvan hücresinin 1.000’den fazlası vardır.
Kloroplastlar
- Kloroplastlar, fotosentezin bitkiler gibi fotoototrofik organizmalarda meydana geldiği yerlerdir. Kloroplast içinde güneş ışığını yakalayan klorofil vardır.
- Daha sonra ışık enerjisi, su ve karbon dioksiti birleştirmek için kullanılır, ışık enerjisini glikoza dönüştürür, daha sonra ATP molekülleri yapmak için mitokondri tarafından kullanılır.
- Kloroplasttaki klorofil, bitkilere yeşil renk veren şeydir.
Mitokondri ve kloroplastın ikisi de:
- – Organelleri çevreleyen çift bir zar ile kaplıdır.
- – Nadiren prokaryotik kökenler, mitokondri ve kloroplastın bir zamanlar erken ökaryotlarda endositoz tarafından prokaryotik bakteriler tarafından çekildiğini düşündüren endosimbiyotik teoriye göre açıklanmıştır.
- – Bu organellerde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar için gerekli belirli enzimleri kodlayan kendi dairesel DNA’sıdır.
- – Proteinleri çevirmek için 50S ve 30S alt birimlerinden oluşan kendi 70S ribozomları vardır.
- – Proton hareketinden salınan enerjiyi kullanan ATP sentaz enzimi ADP’yi ATP’ye fosforlamaktır. Böylece, bir başka benzerlik, her ikisinin de ATP üretmesidir.
- – Sırasıyla mitokondri ve kloroplastlarda iç mitokondriyal membran ve thylakoid membran içine gömülü elektron taşıma zincirleri bulunur.
- – Her iki organel, başlangıç alıcısının döngünün sonunda yeniden oluşturulduğu kimyasal döngülere sahiptir. Mitokondride, Krebs siklusu meydana gelir, daha sonra reaksiyonun sonunda oksaloasetat rejenere edilir. Kloroplastlarda, tepkime sonunda ribuloz bisfosfatın (RuBP) rejenere edildiği Calvin döngüsü oluşur.
Farklılıklar
- – Mitokondri, hücresel respirasyonda rol alırken, kloroplastlar fotosentezde yer alır. Böylece, içlerinde meydana gelen süreçler için genel kimyasal reaksiyonlar farklı ve tersine çevrilir.
#ESKİOPTİ
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.